Dimarts a la nit, Junts per Catalunya va plantejar en directe al debat electoral de TV3 de les eleccions generals 2023 una proposta a Esquerra Republicana: no investir cap president espanyol fins que no traspassi les competències a la Generalitat perquè pugui convocar un referèndum d'autodeterminació. El candidat republicà, Gabriel Rufián, va eludir respondre directament a aquest oferiment, però aquest dimecres al matí han considerat des d'ERC que és una "proposta de bloqueig disfressada de negociació". Davant la manca de resposta concreta, Míriam Nogueras, la cap de llista de Junts al Congrés dels Diputats, ha anunciat que estén aquesta idea a les "bases i als votants" d'Esquerra. "Mantenim la mà estesa, la gent ens està demanant a crits que deixem a banda els partidismes perquè, si no ens repleguem tots, l'Espanya que pugui sortir del 23-J és una Espanya que ens deixa molt fotuts", ha argumentat.

📝 Llistes electorals a les generals 2023 a Catalunya

Segons Nogueras, aquesta proposta ja no és el que van signar amb els republicans en l'acord de Govern, que anava "més enllà", sinó que el que pretenen és "endegar un nou camí per poder tenir la força" que tenien l'any 2017. Sobre el fet que ERC vegi en aquest plantejament un intent de "bloqueig", la candidata dels juntaires ha replicat que l'únic que bloqueja és l'Estat quan "no paga a Catalunya, quan no paga a les empreses o quan no acaba el Corredor Mediterrani". D'altra banda, ha volgut subratllar que no faran president Alberto Núñez Feijóo.

Encara sobre el preu d'una eventual investidura de Pedro Sánchez, Míriam Nogueras ha assegurat que l'oferiment que va fer el dimarts a Esquerra Republicana té "l'absolut suport" de l'executiva del partit i, tot i que va posar aquesta condició del referèndum, més tard ha assenyalat que els mínims són aquest dret a l'autodeterminació i l'amnistia i ha insistit en el fet que no aniran amb la "llisteta" de greuges perquè cal "elevar molt el que ha passat fins ara". Sobre la possibilitat que el PSOE pogués oferir una "solució personal" per al president a l'exili, Carles Puigdemont, Nogueras ha descartat que sigui un preu acceptable per donar el 'sí' a Sánchez: "No podem aparcar el país per agafar-nos a solucions personals, el primer qui ho defensa és el president Puigdemont".

Míriam Nogueras demana "no criminalitzar" els electors que es volen abstenir

Respecte a les crides a l'abstenció per part d'un sector de l'independentisme, la número u de Junts a la cambra baixa espanyola assegura compartir "l'esgotament i la decepció" d'aquesta ciutadania. "Ara ens trobem que no hem fet ni un pas endavant en cap sentit, però també haig de dir que entenent aquest sentiment, mai ens hem rendit", ha expressat. Míriam Nogueras ha destacat que li sembla "injust criminalitzar" la gent que ha decidit abstenir-se i ha defensat que s'implicarà "fins al darrer segon" per convèncer-los que vagin a les urnes: "Amb nosaltres, el seu vot serà útil per a Catalunya i no per a Espanya com fins ara".