El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha posat en dubte les propostes de Salvador Illa de millorar el finançament i l'autogovern de Catalunya si és president de la Generalitat després de les eleccions del proper 12 de maig. "De bones intencions, l'infern n'està empedrat", ha ironitzat, i ha afegit que la credibilitat del líder del PSC en aquesta matèria és "menys zero", ja que el pas d'Illa com a ministre pel govern espanyol va coincidir amb els anys que l'Estat "va invertir menys diners a Catalunya i va envair més competències".

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

Turull ha mostrat el "suport i afecte" de Junts als exiliats pel cas Tsunami i ha retret a Illa que no s'hi hagi referit. "No ha dit res d'això, només aixeca la veu per defensar el PSOE, mai per defensar els interessos dels catalans", ha dit. Una segona onada d’independentistes ha marxat a l'exili a causa de la investigació de terrorisme de l’Audiència Nacional contra la plataforma Tsunami Democràtic pel seu paper en les protestes contra la sentència de l’1-O. Almenys set dels 12 investigats estan residint fora de Catalunya actualment, i quatre d’ells s’han traslladat en els últims mesos per la investigació de l’Audiència Nacional. El diputat d’ERC Ruben Wagensberg, l’activista d’Òmnium Oleguer Serra, el periodista Jesús Rodríguez i l’empresari Josep Campmajó viuen ara a Suïssa, on ja hi ha la secretària general d’ERC, Marta Rovira, des de 2018. Després de l’1-O Jaume Cabani va marxar a Bèlgica, on fins fa poc també hi ha el president a l'exili Carles Puigdemont, ara al Vallespir per la campanya del 12-M.

Les propostes de Salvador Illa

El candidat del PSC a les eleccions del 12-M, Salvador Illa, ha afirmat que el president espanyol, Pedro Sánchez, està d'acord amb millorar el finançament autonòmic. En una entrevista aquest divendres a Ser Catalunya, Illa ha afegit que no pot parlar per Sánchez, però que l'executiu estatal ja ha dit que la qüestió del finançament autonòmic "s'ha de resoldre". Illa va presentar ahir la seva proposta, si és president, per arribar a un "acord de finançament" amb l'Estat, que permeti desplegar el consorci tributari previst a l'Estatut del 2006. El líder del PSC ha subratllat que després del 12-M treballarà des d'on li "correspongui", en funció del resultat electoral. Sigui com sigui, ha afirmat que està "en condicions" de poder formar govern.

Illa ha remarcat que, si és president, no es passarà 30 anys decidint per on passa la B-40 o el Quart Cinturó, ni "donant voltes" sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat. El cap de files del PSC ha asseverat que desbloquejarà aquestes qüestions "en un mes", i que aprofitarà la "influència i presència" a Madrid per "corregir" aquesta "inèrcia" d'endarrerir tots aquests debats i decisions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!