Jordi Turull ha criticat el sí d'ERC als decrets de Pedro Sánchez perquè "resta capacitat negociadora", en referència a un possible intercanvi de suports entre republicans i socialistes pels pressupostos catalans i espanyols. En una entrevista aquest dilluns al programa Més 324, el secretari general de Junts ha defensat el no del seu partit als decrets en la línia que ja ha argumentat Josep Rius al matí. Pel que fa als pressupostos catalans, Turull ha assegurat que la seva formació presentarà una proposta per negociar amb el Govern i evitar un nou pacte amb el PSC.

El líder de Junts ha insistit en la necessitat de pactar amb el govern espanyol el contingut d'aquests decrets i ha parlat de les futures reunions que mantindrà la formació amb l'executiu estatal. Sobre la reunió amb el mediador internacional, ha afirmat que ja "hi ha data i es farà", tot i que ha evitat donar més detalls perquè "aquestes reunions han de ser secretes". Sobre la reunió de Sánchez amb Carles Puigdemont, ha dit que "s'han de mirar les agendes" i ha recordat que l'acord amb el PSOE especifica que la trobada "ha de ser abans" de l'amnistia. Així mateix, ha explicat que a Estrasburg no hi va haver reunió entre els dos dirigents perquè els socialistes ja havien avisat amb temps que el president espanyol tenia un compromís a Brussel·les l'endemà i que ells no busquen "la foto". "El que volem és una conversa entre els dos presidents", ha reiterat.

Puigdemont, candidat a les europees?

Pel que fa a l'amnistia, Turull s'ha mostrat confiat en la feina que s'està fent per blindar l'amnistia de cara al debat a la totalitat d'aquesta setmana i ha repetit el que ja va dir aquest diumenge en una entrevista amb ElNacional.cat: que "l'acord amb el PSOE és disruptiu i trenca les costures de l'atado y bien atado". També ha indicat que actualment es treballa en un pla sobre totes les persones que haurien de comparèixer a les comissions d'investigació al Congrés dels Diputats i ha afirmat que "no hi haurà vetos creuats amb el PSOE". Finalment, ha considerat que el govern espanyol "podria haver estat més insistent" amb l'oficialitat del català a la Unió Europea, però ha reconegut que "la campanya del PP és molt forta". "Entenem que el compromís (de l'oficialitat) s'ha de veure realitzat en les pròximes setmanes o mesos", ha afegit. 

Lluny dels acords amb altres partits, el secretari general de Junts ha comentat l'actualitat a la seva formació i ha assegurat que seria un "luxe" que Puigdemont repetís com a candidat a les eleccions europees que se celebren enguany. De fet, també voldria que fos el presidenciable a les eleccions catalanes que previsiblement se celebraran el 2025: "No és cap secret que tots voldríem que ell fos el candidat". Sobre la denúncia de la diputada Cristina Casol al grup parlamentari, Turull ha assenyalat que hi ha uns "protocols de confidencialitat" i ha evitat fer més comentaris. També ha mostrat poc coneixement de les converses de Trias per Barcelona amb el PSC pel govern de la capital catalana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!