La diputada de Junts per Catalunya, Cristina Casol, va denunciar el seu grup parlamentari el passat novembre, tal com ha avançat aquest diumenge l'Ara i ha confirmat l'ACN. Casol, número 2 per Lleida a les eleccions de 2021, i afí a la presidenta de la formació, Laura Borràs, es va presentar a l'Oficina d'Igualtat del Parlament per denunciar un presumpte cas "d'assetjament per raó de gènere". Posteriorment, la cambra va activar el protocol d'Igualtat, i la investigació la porta l'empresa externa, Institut de Treball Social i Serveis Socials (Intress). Segons relata el diari, diversos diputats de Junts han acudit citats en l'escrit de Casol. 

Cas Madaula

El cas de Cristina Casol és molt similar al de la secretària segona de la Mesa del Parlament i també diputada de Junts, Aurora Madaula, que actualment està de baixa mèdica després de denunciar "violència masclista" per part de diversos companys de grup. 

Durant la celebració del ple de les dones el 24 de novembre de 2023, Madaula va denunciar "violències silencioses" per part de "companys i companyes de Junts". La permanent del partit va elevar les acusacions al comitè de garanties. Només 4 dies després, 22 diputats de Junts —dels 32 que formen el grup— van donar suport a un escrit contra Madaula on l'acusaven de falsa acusació, motiu pel qual van reclamar al comitè de garanties del partit que la sancionés per una vulneració del codi ètic. Entre els 22 denunciants hi havia la presidenta del Parlament, Anna Erra, i la portaveu, Mònica Sales. Els parlamentaris es van activar a les xarxes: "La discrepància política mai pot ser considerada violència". A més, la sectorial de feminisme de Junts va demanar obrir expedient a la diputada, en considerar que Madaula havia fet "ús polític" del masclisme.

La presidenta del Parlament, Anna Erra, es va reunir amb Madaula a finals de novembre, i la va instar a "reflexionar" sobre si s'havia de mantenir a la Mesa davant la "manca de confiança". En una entrevista a l'ACN, Erra ha assenyalat que Madaula votarà com Junts si es manté a la Mesa. La investigació sobre Madaula en el si de Junts està ara mateix aturada, mentre ella continua de baixa mèdica.

Aposta per la confidencialitat

Tant Madaula com Casol són considerades properes a la presidenta de Junts, Laura Borràs. Segons detalla el diari Ara, la denúncia afecta diversos càrrecs de la direcció del grup parlamentari de Junts, on els afins a Borràs han tingut diversos conflictes al llarg de la legislatura. Tanmateix, fonts del grup aposten per mantenir la "confidencialitat" marcada pel protocol del Parlament i defensen que "sempre s'ha actuat amb absolut respecte a tots els membres" del grup.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!