L'endemà que Jordi Turull i Laura Borràs tanquessin un preacord per la secretaria general i la presidència de Junts, el primer ha assegurat que se sent molt còmode amb aquest nou context, sabedor que el partit és un espai amb moltes sensibilitats diferents que recullen les diferents mirades sobre el procés independentista. Per això, ha assegurat que qualsevol decisió que es prengui es farà d'acord amb la presidenta del Parlament, que assumirà la presidència del partit, ha recordat Turull, si els militants així ho decideixen al congrés del mes de juny. Ahir, en la roda de premsa per presentar aquest acord, ja anunciaven que les responsabilitats serien compartides i en la fotografia que els dos van compartir als seus respectius perfils a les xarxes enviaven un missatge molt clar: "Junts i a totes". Aquest matí, en una entrevista a TV3, Turull ha volgut insistir en aquest mateix missatge d'unitat, i ha avançat que "no hi haurà discrepàncies perquè ens haurem de posar d'acord". En aquest sentit, ha destacat que les converses prèvies a l'entesa dels dos polítics, que fins a últim minut no van presentar la candidatura, s'havien "concentrat més en la brúixola que en la calculadora, en el cap on hem d'anar, quins han de ser els nostres objectius", i que a ell el mou més "ser útil que ser important". Arribats aquí, considera l'exconseller, "declinar les diferents decisions és molt més senzill". Amb tot, ha remarcat que les decisions operatives es prendran des de la secretaria general, però la resta s'hauran de "parlar i decidir entre tots dos", fet que provocarà que "no hi hagi cap decisió important en què la presidenta Borràs i jo no estem d'acord". 

En aquest sentit, ha destacat que tots dos comparteixen una prioritat i una necessitat: assolir la independència. "Si abans de l'1 d'octubre defensàvem la independència perquè teníem un estat en contra del progrés de Catalunya, ara no només tenim els mateixos arguments que llavors, sinó que estem en una situació d'emergència democràtica", ha dit el proper secretari general de Junts en substitució de Jordi Sánchez en el context del CatalanGate. "Si acabo assumint la responsabilitat de secretari general, aquestes situacions no es poden donar. Haurem de pensar en congelar les relacions amb un govern espanyol que directament t'espia. No només als membres del Govern, sinó, per exemple, al entorn del president Puigdemont i de qualsevol persona que pot estar al capdavant del moviment independentista", ha reflexionat. 

Fotografies i mesures cosmètiques pel CatalanGate 

Per tot plegat, Turull ha considerat del tot insuficient la destitució de la directora del CNI, Paz Esteban; un gest que defineix com "canviar un fusible" en tota la trama de l'espionatge. Per això, ha insistit en les reclamacions que ha fet el partit d'ençà que es va conèixer la situació, una comissió d'investigació perquè "se sàpiga tot". "El primer és això, per poder tenir tota la informació necessària. Ara bé, feina feta no fa destorb i si volen començar a fer destitucions, perfecte", ha ironitzat Turull sobre el que Margarita Robles va definir com a "substitució" d'Esteban i un possible cessament de la mateixa ministra de Defensa, recordant que "a menys informació, més rumorologia". I, segons Turull, aquesta possible reunió entre el president Aragonès i Pedro Sánchez no és res més que una foto i un gest cosmètic. "No podem buscar un cap de turc petit, això és un moviment tectònic que ha demostrat fins a quin punt estan disposats a superar tots els drets i llibertats", que només s'arreglarà, considera Turull, "sabent tota la informació". De moment, però, ha considerat l'exconseller, des de l'Estat només s'han dedicat a buscar la foto, com en el cas de la taula de diàleg, que no es reuneix des del setembre: "Si anem a aquest ritme... quan el van combregar ja era mort". 

Turull també s'ha referit a dos dels grans temes polítics del moment, l'acord per la llei de política lingüística, del qual Junts es va despenjar després, i el pacte de Govern amb ERC: Sobre la llengua, el proper secretari general del partit ha defensat que la seva aprovació dependrà de si es blinda la immersió i si s'arriba a un acord amb les entitats defensores del català. "Estem davant d'una decisió política feta pels tribunals i ens hem de saber protegir. Dins el partit tenim persones amb ciència i rigor i farem una valoració amb tots els informes jurídics i els contactes amb les entitats. La llengua és el nervi de la nació", ha reflexionat. En canvi, sobre el pacte amb ERC, ha avançat que de cara al congrés del juny esperen tenir una auditoria sobre el grau de compliment de l'acord, a partir del qual la direcció en farà una valoració que se sotmetrà a la militància, que ja el va avalar en un primer terme, "amb tota la informació". Sobre aquest, que contempla la celebració de la taula de diàleg, Turull ha assegurat que l'interessa més l'apartat que recull la "preparació per un nou embat democràtic" que no pas la mesa de negociació amb el govern espanyol.