Laura Borràs i Jordi Turull han presentat aquest matí la seva precandidatura per a la nova executiva de Junts en què assumiran les funcions, respectivament, de presidenta i secretari general, amb el compromís de "compartir les responsabilitats executives". La nova direcció mantindrà quatre vicepresidèncias, amb la incorporació de Francesc Dalmases i Aurora Madaula, membres del cercle més proper a Borràs, i la repetició al càrrec de Josep Rius i Anna Erra. Assumirà la funció de responsable d'organització el regidor de Badalona David Torrents, en una executiva en què destaca entre les incorporacions la del conseller d'Economia, Jaume Giró. Borràs ha evitat concretar si la nova direcció del partit comportarà canvis a la direcció del grup parlamentari al Parlament o al Congrés de diputats.

Malgrat que els estatuts del partit reserven a la presidència un paper no executiu, Borràs i Turull han subratllat que compartiran les responsabilitats executives del dia a dia. "A l'hora de configurar òrgans o prendre decisions ens posarem d'acord. Estic segur que no tirarem mai d'estatuts", ha apuntat Turull, que ha assegurat que compartiran funcions amb la presidenta gairebé al 95%. "Tenim molta feina, la militància notarà aquesta confiança amb una activitat molt més intensa i executiva de la presidència", ha garantit.

 

A banda dels nous vicepresidents s'incorpora a l'executiva de la mà de Borràs, com ha avançat ElNacional, el regidor de Badalona David Torrents per assumir les funcions de secretari d'organització. Pel que fa la secretaria de finances continuarà Teresa Pallarès. Entre la vintena de noms que complerten la candidatura a la direcció s'incorporen a la direcció el diputat Jaume Alonso Cuevillas, molt proper a Borràs, i el diputat Joan Canadell, a més del conseller Jaume Giró, la diputada Cristina Casol, la dirigent terrassenca Montserrat Caupena, la regidora de Moià Montserrat Girbau, l'exconseller Miquel Samper, i els diputats Salvador Vergès i Ester Vallès.

Repetiran com a membres de la direcció, el president del Port, Damià Calvet; les conselleres Violant Cervera i Gemma Geis; els diputats Jordi Fàbrega, Glòria Freixa i Mònica Sales; l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras; el fins ara secretari d'organització David Saldoni; el director de l'Oficina com a europarlamentari de Carles Puigdemont, Aleix Sarri; i el delegat de la Generalitat a Barcelona, Toni Morral.

Entre els noms que ja no figuren a la proposta hi ha el del president del grup parlamentari, Albert Batet, que al Parlament ha mantingut diferències amb Borràs, des que la presidenta del Parlament va intentar situar Francesc de Dalmases com a portaveu del grup i finalment va ser designada per aquesta responsabilitat Mònica Sales. Tampoc han continuat alguns dels noms més propers al fins ara secretari general, Jordi Sànchez, com Joaquim Jubert i Marcel Padrós.

Una de les l'absències que han sorprès és la del vicepresident Jordi Puigneró, màxim responsable de Junts al govern de Pere Aragonès. Puigneró, no formava part de la direcció aprovada en l'anterior congrés, i tampoc s'incorporaria amb la candidatura que han pactat Borràs i Turull.

Amb tot els estatuts del partit preveuen la possibilitat que puguin assistir a les reunions de l'executiva, convidats pel secretari general, els membres del govern o els presidents dels grups parlamentaris, amb l'objectiu de "millorar la coordinació política", però "amb veu i sense vot".

"Rematar la feina"

Turull ha començat la roda de premsa mostrant la satisfacció després de l'acord amb Borràs, amb el qual torna a incorporar-se a la primera línia política després de passar més de tres anys a la presó per la participació al procés. Ha insistit que l'objectiu és "rematar la feina" després que els ciutadans van demanar que Catalunya fos independent i que Junts és i seguirà sent el partit del president Puigdemont. "Ens trobem els pares de l'1-O i els fills de l'1-O", ha reblat en relació a l'acord.

També Borràs ha insistit que es tracta d'un molt bon acord, que "converteix el congrés en un moment transcendental per consolidar JxCat". "Amb aquest acord hi guanya JxCat perquè dona la imatge del partit que som i permet consolidar el partit que volem ser. En aquest cas sumar multiplica, perquè suma pel país i per la independència", ha reblat destacant la importància de garantir la unitat.

La proposta de candidatura per a la nova executiva ha rebut l'aplaudiment de l'encara president del partit, Carles Puigdemont, que a través de Twitter ha agraït a Borràs i Turull l'acord que ha definit de "gran pas" que obre una nova etapa.

Captura piulada puigdemont
Captura de la piulada de Carles Puigdemont