El resum del que ha donat de si el congrés de Junts aquest passat cap de setmana, ha estat l'excusa perfecta per repassar altres temes d'actualitat que també interessen al gran públic. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assegurat que el seu partit ha sortit "reforçat i consolidat" després d'un congrés que ha servit per aprovar les ponències política i organitzativa, en declaracions a Catalunya ràdio. A partir d'aquí, un missatge als altres partits independentistes del Parlament de Catalunya, Esquerra però també la CUP: "No podem fer el joc per acabar tenint el Parlament al gust dels de les togues".

El missatge és clar i reforça el suport a la presidenta del Parlament, Laura Borràs. "El cas Borràs és evident que no ve de l'1-O, però forma part del paquet de repressions", ha contestat de forma directa al president Pere Aragonès i el famós pas al costat que, entre d'altres, han reclamat de forma explícita la mateixa expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, o la portaveu dels republicans, Marta Vilalta. Cal recordar que la Fiscalia demana que la presidenta del Parlament sigui condemnada a 6 anys de presó i 21 d’inhabilitació a càrrec públic pels delictes de falsedat documental i de prevaricació per la seva gestió com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) entre els anys 2013 i 2017, segons l’escrit d’acusació presentat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Així doncs, Turull s'ha dirigit als partits independentistes per demanar-los que no contribueixin a la suspensió de Borràs en cas que se li obri judici oral per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes: "Seria un error garrafal".

Ningú de Junts es planteja anar a la taula

El secretari general de Junts també ha negat que hi hagi consellers de Junts que plantegin que s'hi hauria de participar. "Els consellers tenen clar que el conflicte és prou important com per no anar-hi a fer bullir l'olla", ha afegit. I davant dels dubtes, tanca files: "Al partit no hi ha debat sobre si cal seure o no a la taula de diàleg. És una operació estètica per anestesiar l'independentisme". Això sí, nega que Junts sigui el partit del no a tot: "El dia que vulguin parlar d'amnistia i autodeterminació i no ens marquin l'agenda només ells [La Moncloa], hi seurem sense problemes". En aquest malpensar permanent de Junts hi ha motius. Com el que ha recordat Turull sobre l'anunci d'un pacte d'agenda de desjudicialització i que l'endemà es faci públic que PSOE i PP, en paral·lel, ja estan pactant sobre les euroordres per portar els exiliats cap a l'estat espanyol. D'aquesta manera, ha fet referència a la resolució aprovada al Congrés dels Diputats, a instàncies dels populars, que aposta per reformar les euroordres durant la presidència espanyola de la Unió Europea.

Per acabar, Turull nega que l'independentisme hagi minvat i sí admet que cal tornar-lo a esperonar. "El final del camí cap a la independència és una DUI, no he escoltat ningú que ara em digui que ha deixat de ser independentista". El famós com s'ho faran, continua sent la gran pregunta, però el secretari de Junts assegura que han après dels errors, tenen més coneixements ara després del referèndum del 2017 i cal no defallir.