El congrés de Junts ha aprovat aquest matí de manera gairebé unànime les quatre ponències que ha sotmès a votació de la militància i que marcaran el full de ruta de la formació pels propers dos anys. La ponència política s'ha aprovat amb el 99,7% dels vots, la municipal, 99,37%, la sectorial, amb el 99,8% i l'organitzativa, 90,09%. Així mateix el partit ha designat com a president del consell nacional el conseller Josep Rull, que ha recollit el 96,2% dels vots.

Aquesta designació representa el retorn de Rull a la primera línia política, assumint el lideratge del principal òrgan del partit entre congressos, que fins ara encapçalava Anna Erra. L'expres polític de Junts, no ha amagat l'emoció en prendre possessió del càrrec. "Som el partit del president Puigdemont, som el partit de l'1-O, el partit que defensa a ultrança la independència de Catalunya", ha proclamat.

Rull ha explicat que de l'1-O s'han extret com a conclusions, que anant unit l'independentisme és imbatible i té una "una força extraordinària" -"si ens diem Junts no és per casualitat", ha reblat-; i que l'Estat espanyol es extraordinàriament "feble, dèbil, fràgil; els forts pacten; els dèbils imposen, imposen la presó, l'exili, l'espionatge, la guerra bruta".

Ponències

La ponència política ja va rebutjar ahir les esmenes que reclamaven consultar la militància sobre la continuïtat al Govern, i finalment manté el text original que planteja que un cop s'hagi tancat l'auditoria sobre funcionament de l'acord de govern amb ERC s'avaluarà com respondre i "es plantejarà a les bases la possibilitat de continuar o no al Govern o prendre altres tipus d’iniciatives adequades a la situació”.

La ponència d'organització ha modificat el reglament pel que fa la suspensió dels militants condemnats o a aquells que se'ls obre judici oral i ha acordat que aquesta no serà automàtica en aquells casos en què la condemna sigui per lawfare. D'aquesta manera, el partit blinda la seva presidenta, Laura Borràs, en ple procediment contra ella per suposada fragmentació de contractes a la institució de les Lletres Catalanes. Aquest ha estat la comissió que ha topat amb més dificultats per acabar d'encaixar dins l'estructura del partit l'acord a què van arribar Borràs i el secretari general, Jordi Turull, a Argelers.

La ponència sectorial reclama suprimir l'impost de successions i analitzar la conveniència de suprimir l'impost de patrimoni, mentre que la ponència municipal evita pronunciar-se sobre la continuïtat de l'acord de Junts amb el PSC a la diputació de Barcelona, però deixa clar que en el futur en el cas del acords supramunicipals, mentre hi hagi exiliats i repressaliats, es "pactarà de forma molt prioritària" amb aquells partits que acceptin defensar el dret a l'autodeterminació, condemnin la repressió.

El congrés ha aprovat també una vintena de membres del consell nacional, entre els quals l'advocada Magda Oranich, el defensor de l'afiliat: Marcel Padrós i els membres de la Comissió de Garanties, Joaquim Jubert, Mercè Alegre, Maria Antonia Batlle, Héctor López Bofill, Josep Pagès i Magda Oranich