Junts per Catalunya calenta motors. La formació ha celebrat aquest dissabte un acte municipalista a Reus (Baix Camp), on han defensat el seu projecte polític, on han comparegut, entre altres, els futurs líders del partit, Jordi Turull i Laura Borràs, juntament amb l'encara secretari general, Jordi Sànchez. Per la seva banda, Turull ha aprofitat la seva intervenció per animar als afiliats a què participin activament en el Congrés que se celebrarà el cap de setmana vinent a Argelers (el Rosselló), en el qual participarà presencialment l'encara president de la formació, Carles Puigdemont. En aquest sentit, el futur secretari general ha remarcat la seva voluntat de "tornar a il·lusionar la gent per assolir la independència", tot responent al comentari del diputat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, sobre les visites que el president a l'exili rep a Waterloo: "Si a algú li molesta que es vagi molt a Waterloo, la setmana vinent omplim Argelers a vessar per poder estar amb el nostre president", ha declarat Turull.

 

Municipalisme

"La millor resposta a no visitar Waterloo ha de ser 'anem tots a Argelers' [...] Què ningú s'equivoqui, som el partit del president Puigdemont. Allò que alguns ens diuen com a retret, per nosaltres és un orgull", ha reafirmat Turull des de Reus. També ha aprofitat la seva intervenció per fer una crida a fer de JxCat "un partit de mentalitat municipal i determinació nacional", una formació que els catalans "percebin com a útil". "Hem d'obsessionar-nos amb el que diu la gent, més que fixar la vista en el que diuen els titulars dels diaris", ha resolt. Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha destacat el "compromís fonamental" dels alcaldes independentistes durant la jornada de l'1-O perquè els veïns poguessin votar, i els ha agraït el treball conjunt i la confiança. En aquest sentit, la futura presidenta de la formació ha assegurat que Junts no podria ser "un partit independentista si no fos municipalista, perquè la independència no podrà proclamar-se sense els ajuntaments i els seus treballadors".

Acord pel català

Borràs també ha reivindicat la "capacitat" que té Junts d'"arrossegar" la resta de partits cap a les seves posicions, que veu "més ambicioses", en referència al pacte amb PSC, ERC i En Comú Podem per una nova llei sobre l'ensenyament. "Ningú no pot dubtar que des de Junts defensem la llengua i la cultura catalanes aferrissadament, a peu i a cavall, amb dents i ungles", ha declarat. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha afirmat que ERC és el principal adversari en les pròximes eleccions municipals previstes per l'any 2023. En la seva intervenció, Sànchez ha assegurat que Junts té les "millors credencials del bon govern" per guanyar les alcaldies. Tot i aquestes declaracions, el líder de la formació ha sostingut que és "perfectament possible mantenir una lleialtat al govern". També ha demanat que no es facin pactes antinaturals i que s'aposti per coalicions independentistes: "No podem tornar a veure municipis on Junts és la primera formació, es queda a l'oposició". A partir del pròxim 4 de juny, Borràs assumirà la presidència del partit, un càrrec que es veurà reforçat amb una modificació dels estatuts per afegir-li funcions executives, que compartirà amb el secretari general, càrrec que assumirà Turull en substitució de Jordi Sànchez.