La secció 5a de la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha deliberat aquest matí el recurs presentat contra la no publicació al DOGC de la composició del Govern del president Quim Torra. La sala considera que no té competència per conèixer del recurs ni de la petició de mesures cautelars que l'acompanyen per fet contra qui es dirigeix el recurs.

La sala dona ara 10 dies hàbils perquè Torra presenti al·legacions.

Sobre la manca de competència, si el TSJC creu que no és un tema que hagi de resoldre sinó que ho ha de fer una instància superior, estaria derivant el conflicte al Tribunal Suprem.

La mateixa sala va avalar divendres la fórmula de la investidura del president Torra. El tribunal va tombar tots els arguments de Ciutadans. Ni veia justificada la urgència excepcional o extraordinària ni va donar valor al fet que Torra hagi proposat com a consellers presos polítics i a l'exili. 

Però avui el tribunal al·lega que no és competent per resoldre la decisió de l'executiu de Rajoy de no publicar el decret per al nomenament dels consellers del Govern que inclou, precisament, dos presos polítics, Jordi Turull i Josep Rull, i dos a l'exili, Toni Comín i Lluís Puig.

El president va demanar divendres al Tribunal Contenciós del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya les mesures cautelars que haurien de permetre desbloquejar en un termini molt breu de temps la presa de possessió. Ho va fer just després de rebre l'informe de la Comissió Jurídica Assessora que confirma que l'executiu de Mariano Rajoy ha de permetre la publicació al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) del nou gabinet designat pel president, Quim Torra. El dictamen avalava que els consellers absents podien prendre possessió. 

El mateix divendres el Govern advertia: "El president Quim Torra té previst adoptar les mesures legals pertinents per fer respectar els seus drets, entre les quals no es descarta una querella per prevaricació contra el president Rajoy". Aquesta és la via judicial, però la política passa per una decisió del president Torra que podria prendre aquesta mateixa setmana sobre si manté o canvia els quatre consellers.