El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat la querella que Ciutadans va presentar contra el president de la Generalitat, Quim Torra, i la resta del Govern per les mobilitzacions que van tenir lloc el 21 de desembre passat amb motiu de la celebració a Barcelona del Consell de Ministres. Ciutadans acusava el Govern d'un delicte de provocació a la sedició.

El tribunal sosté que no aprecia en l'actitud del govern cap crida a impedir per la força la reunió del Consell de Ministres, i afirma que més enllà de les coincidències polítiques que hi pugui haver entre les organitzacions que van convocar les protestes i les manifestacions fetes per membres del Govern, el cas és que l'executiu va garantir en tot moment el funcionament de les institucions. Així recorda que el Govern va desplegar les forces de seguretat necessàries "per contenir els desordres que poguessin cometre els concentrats".

Ciutadans considerava a la seva querella que el Govern va "apel·lar a les masses" amb l'objectiu d'aconseguir una "independència il·legal" i no es va abstenir de comunicar als convocants de les protestes de la il·licitud del boicot a la reunió.

El TSJC afirma en el seu escrit que per apreciar provocació a la sedició era "imprescindible" que hi hagués una incitació directa a cometre el delicte de sedició, cosa que no es desprèn dels fets descrits a la querella. El fet que el Consell de Ministres tingués lloc amb tota normalitat al lloc i l'hora previstos malgrat les protestes al voltants de la Llotja de Mar corrobora que el Govern va complir amb les funcions que li encomana la llei, a parer del tribunal.