El Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat deixar Vox fora del judici contra els membres independentista de l'anterior Mesa, tal com havia demanat l'exvicepresident primer Josep Costa en un recurs de súplica presentat el passat mes de maig.

Costa havia demanat que el tribunal impedís que el partit d'extrema dreta actués com a acusació popular. "En el mateix sentit, la personació d'un actor polític parlamentari amb la pretensió d'intimidar, calumniar, silenciar i castigar els adversaris polítics mitjançant la perversió del procés penal constitueix una vulneració dels mateixos drets, inclosa la presumpció d'innocència, en relació amb els articles 16 (llibertat d'opinió) i 20 (llibertat d'expressió)", havia al·legat.

En una interlocutòria a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, el tribunal ha respost que "amb independència del que cadascú pugui pensar sobre la possibilitat que els partits polítics puguin actuar com a acusació popular en causes penals contra persones vinculades a altres partits polítics, el cert és que, com es reconeix en el recurs de súplica interposat, el dret vigent fins al moment ho admet".

"La personació dels partits polítics en procediments penals com a acusació popular és freqüent al nostre país i en aplicació de l'ordenament jurídic vigent ha hagut de ser admesa pels tribunals, inclosos el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional sense perjudici de considerar aquesta facultat legal com a pertorbadora", continua la interlocutòria.

Posicions antagòniques

Costa havia al·legat també en el seu recurs que "Vox és una organització d'extrema dreta que se situa en la posició més antagònica possible respecte dels querellats en aquesta causa", assegura en el text on afegeix que la motivació de Vox és "estrictament particular, partidista o electoralista" i amb l'objectiu de "treure rèdit propagandístic aprofitant la cobertura mediàtica del procediment".

El TSJC ha respost considerant que "ni la ideologia del partit que pretén constituir-se en part", "ni la pretesa motivació política que portaria a la seva personació en aquest procediment són causes jurídicament rellevants per impedir un dret constitucional que es troba legalment reconegut".

El tribunal tampoc considera que la notorietat que Vox pugui guanyar en actuar com a part en aquesta causa sigui "motiu de pes per denegar un dret reconegut".

La causa té origen en una querella de la Fiscalia contra l'expresident del Parlament Roger Torrent i els exmembres independentistes de la Mesa Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado, a més del mateix Costa, per haver permès el debat de dues resolucions sobre autodeterminació i la monarquia.

 

Imatge principal: l'exvicepresident primer del Parlament Josep Costa / Foto: Sergi Alcàzar