L'exvicepresident del Parlament Josep Costa ha presentat un recurs de súplica davant del TSJC perquè revoqui la decisió d'admetre que Vox es personi en la causa que se segueix contra ell i la resta de membres de la Mesa del Parlament que presidia Roger Torrent per haver acceptat dues resolucions sobre autogovern i monarquia.

Costa insisteix que la mera incoació d'aquest procediment per uns fets emparats per la inviolabilitat parlamentària ja constitueix una vulneració de la Constitució​. "En el mateix sentit, la personació d'un actor polític parlamentari amb la pretensió d'intimidar, calumniar, silenciar i castigar els adversaris polítics mitjançant la perversió del procés penal constitueix una vulneració dels mateixos drets, inclosa la presumpció d'innocència, en relació amb els articles 16 (llibertat d'opinió) i 20 (llibertat d'expressió)", al·lega.

Extrema dreta

Després de recordar el qüestionament que s'ha fet històricament contra la possibilitat que els partits polítics exerceixin com a acusació popular, l'exdiputat de Junts subratlla amb èmfasi que les seves reticències es dirigeixen en particular a aquest partit. 

"Vox és una organització d'extrema dreta que se situa en la posició més antagònica possible respecte dels querellats en aquesta causa", assegura en el text on afegeix que la motivació de Vox és "estrictament particular, partidista o electoralista" i amb l'objectiu de "treure rèdit propagandístic aprofitant la cobertura mediàtica del procediment".

 

"Aquest partit ja ha utilitzat amb èxit l'exercici de l'acció popular per donar a conèixer la seua ideologia absolutament rebutjable i aconseguir una cobertura mediàtica i informativa que no li correspon", adverteix posant com a exemple el judici que es va seguir al Suprem contra els líders del procés.

A més, però, adverteix que la finalitat més òbvia i antijurídica de Vox és la intimidació i la coacció "per silenciar els discrepants".

El text recorda que la finalitat constitucional dels partits és expressar el pluralisme polític i ser instruments de participació, però "l'objectiu d'aquest partit polític en aquesta causa i en totes les que impulsen és perseguir l'expressió del pluralisme polític i impedir la participació política de determinats partits i ciutadans per raó de les seues idees". "Per tant, no hi pot haver exercici més anticonstitucional de l'acció popular", adverteix.

 

A la imatge principal, l'exvicepresident del Parlament Josep Costa en una imatge d'arxiu / Sergi Alcàzar