Desenes d'organitzacions policials, l'unionisme en el Parlament i el mateix Govern acusen el Govern de la Generalitat de marginar els agents a Catalunya del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil en el procés de vacunació. Segons els agents, els Mossos han estat vacunats majoritàriament mentre que els cossos espanyols encara no.

El Departament de Salut de la Generalitat ha assegurat que sí que ha vacunat agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil a Catalunya, encara que admet que va començar tard per retards en el lliurament dels censos i que va ser poc abans de la suspensió temporal de AstraZeneca. Això, per als cossos es tracta d'un "abandonament" i han denunciat la situació.

Després de les queixes de sindicats i partits, ara la justícia també intervindrà en aquesta polèmica. Serà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) qui es pronunciï. La Secció Tercera de la Sala Contenciosa Administrativa de l'Alt Tribunal autonòmic estudia si va ser legal la interrupció que va fer que només un 15% de les plantilles de la Policia espanyola i de la Guàrdia Civil hagi rebut la seva dosi, davant el 80% que s'ha donat en l'Estat.

En mans del jutge

Aquest mateix tribunal va desestimar dimecres les raons d'especial urgència, per la qual cosa ara es permet citar el Govern que presenti al·legacions abans de prendre una decisió. Avui, el tribunal ha donat trasllat a l'Advocacia de la Generalitat, i una vegada que el lletrat lliuri el seu escrit i quedi incorporat al procediment, debatrà la legalitat de l'actuació de la Generalitat i decidirà si accedeix a les pretensions dels demandants.

Moncloa assumeix la vacunació

De fet, la mateixa ministra de sanitat, Carolina Darias, va anunciar que l'Executiu espanyol assumiria la vacunació dels agents espanyols a Catalunya. Darias va apuntar que Catalunya era l'única comunitat autònoma on s'havia produït aquesta situació i va titllar de "fracàs" la gestió del Govern en aquest aspecte. "Ho he demanat de totes les maneres possibles i no ho he aconseguit i crec que no es pot esperar més", va dir.

Segons aquests sindicats, en la resta de l'Estat s'ha inoculat la primera dosi a més del 76% dels agents, mentre que a Catalunya amb prou feines s'ha fet amb el 15% encara que l'estratègia de vacunació els va donar prioritat com a personal essencial. Des de la delegació del Govern a Catalunya apunten ElNacional.cat que l'última dada que tenen és que només el 10% dels agents a Catalunya han estat vacunats.

Imatge principal: La vacunació de la policia espanyola / Europa Press