El que va començar amb un sindicat de la policia espanyola ara ja involucra més d'una desena d'organitzacions policials, l'unionisme al Parlament i el mateix govern espanyol. Tots acusen el Govern de la Generalitat de marginar els agents a Catalunya del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil en el procés de vacunació.

De fet, la mateixa ministra de Sanitat, Carolina Darias, va anunciar ahir que l'Executiu espanyol assumiria la vacunació dels agents espanyols a Catalunya. Darias va apuntar que Catalunya era l'única comunitat autònoma on s'havia produït aquesta situació i va titllar de "fracàs" la gestió del Govern en aquest aspecte. "Ho he demanat de totes les maneres possibles i no ho he aconseguit i crec que no es pot esperar més", va dir.

Darias va respondre d'aquesta manera a les queixes que des de feia setmanes llançaven sindicats de la policia espanyola i la Guàrdia Civil, que portaven setmanes acusant la Generalitat de deixar enrere els seus agents. Segons aquests sindicats, a la resta de l'Estat s'ha inoculat la primera dosi a més del 76% dels agents, mentre que a Catalunya amb prou feines s'ha fet amb el 15% malgrat que l'estratègia de vacunació els va donar prioritat com a personal essencial. Des de la delegació del govern espanyol a Catalunya apunten a ElNacional.cat que l'última dada que tenen és que només el 10% dels agents a Catalunya han estat vacunats.

És igual la xifra de Mossos vacunats? No. Des del Sindicat Autònom de la Policia (SAP) asseguren a aquest diari que el total d'agents vacunats amb la primera dosi arriba als 13.200, xifra considerablement superior a la dels cossos espanyols a Catalunya, tenint en compte que el total d'efectius de la policia catalana s'aproxima als 17.000.

vacuna mossos d'esquadra - europa press

Una agent dels Mossos rep la vacuna contra la Covid-19 / Foto: Mossos d'Esquadra

La defensa del Govern

Des del Govern i més concretament des del Departament de Salut han traslladat la culpa del retard al mateix govern espanyol. En una roda de premsa celebrada ahir, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va assegurar que la Moncloa havia tardat en "lliurar la informació" per començar la vacunació en aquests dos cossos.

Argimón també va recordar que tots els problemes derivats de la vacuna d'AstraZeneca havien afectat la immunització de "tots els cossos essencials". "Nosaltres mai discriminarem ni per ideologia, ni per gènere, ni per religió", va afegir.

L'ofensiva de l'unionisme

La qüestió ha despertat també els partits unionistes del Parlament. El PSC, Vox i Ciutadans ja han registrat preguntes al Govern sobre aquest tema. Els socialistes han acusat l'Executiu de no incloure els agents espanyols en el grup de treballadors essencials i ha preguntat quan se'ls vacunarà. En aquest sentit, han recordat que l'Agència Europea del Medicament ja ha donat llum verda a la vacuna de Janssen i ha apressat a reprendre la immunització dels agents.

Vox, per la seva banda, ha acusat el Govern d'oferir un "tracte degradant i maliciós" als cossos policials espanyols. També ha criticat la "paralització" del Ministeri de Sanitat en aquest aspecte. "Aquesta situació que pateixen els membres del CNP i la Guàrdia Civil destinada a Catalunya constitueix una clara discriminació respecte els cossos policials autonòmics, així com un atemptat contra el principi d'igualtat, reconegut a la Constitució", han denunciat. 

ignacio garriga vox sant jaume - efe

El partit que lidera Ignacio Garriga ha acusat el Govern d'oferir un "tracte maliciós" als agents espanyols / Foto: Efe

Així doncs, el partit d'extrema dreta ha instat Salut a "procedir immediatament i amb caràcter urgent a la vacunació de tots els agents de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat" destinats a Catalunya. També han demanat que siguin vacunats "en igualtat de condicions" que els Mossos.

El president del grup de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha qualificat de discriminatori que el govern espanyol vacuni els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil de Catalunya per l'"omissió" de la Generalitat. En una atenció als mitjans, Carrizosa ha apuntat que és "indignant" que les autoritats catalanes no hagin vacunat amb la mateixa intensitat els agents dels Mossos i els de la policia espanyola.

Per això, ha anunciat que el partit demanarà explicacions a l'Executiu de Pedro Sánchez per saber per què "institucionalitzen l'incompliment de la llei" per part de la Generalitat i demanarà assumir responsabilitats per "l'omissió" del Govern. Carrizosa no ha descartat emprendre accions judicials.

 

Imatge principal: Agents de la policia espanyola accedeixen al centre de vacunació habilitat a los Bermejales (Sevilla) / Europa Press