El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fet marxa enrere i ha decidit estimar el recurs de súplica presentat per l'exvicepresident del Parlament Josep Costa on demanava que se li retirés l'advocat d'ofici que li havia adjudicat l'esmentat tribunal. La setmana passada, el dirigent independentista va denunciar que el TSJC li havia adjudicat un advocat d’ofici per al judici de la Mesa del Parlament, que presidia Roger Torrent, previst pel 5, 6 i 7 d’octubre. Josep Costa exerceix la seva defensa en el cas de la Mesa (ho pot fer en estar col·legiat) i el TSJC va acordar aquesta mesura adduint que Costa podia no presentar-se al judici i provocar-ne la suspensió. L'Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), va fer cas al TSJC i li va adjudicar un advocat d'ofici: Antoni Fitó Baucells.

Crítiques a l'ICAB

Precisament aquest dimecres, un grup d'advocats ha fet públic un manifest en contra de l'ICAB per haver acceptat en un primer moment el requeriment del TSJC d'assignar un advocat d'ofici a Josep Costa. Els signants consideraven que l'ICAB hauria d'haver rebutjat la "ingerència del TSJC en la llibertat de l’advocat Josep Costa i Rossell" i atorgar-li l’empara que tot Col·legi professional ha de donar als seus Col·legiats, quan aquest ha escollit exercir el dret d’autodefensa. El requeriment del TSJC a l’ICAB se sustentava en la presumpció que l’acusat podria no presentar-se al judici oral generant la seva suspensió. "La decisió de designar-li un advocat d’ofici 'ad cautelam' sense que l’acusat ho hagi demanat és una mesura processal que vulnera un dret tant essencial i constitucional com el dret de defensa. És una transgressió jurídica que, sembla, el Col·legi de l’Advocacia no li dona valor però que és la columna vertebral de la professió", indicava el manifest dels advocats. Finalment el tribunal ha estimat la petició de Costa i ha recordat que no és possible interposar cap recurs ordinari contra la seva decisió.

Ja hi ha magistrat per jutjar Costa i Torrent

La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja ha pogut completar la composició del tribunal que jutjarà a principis d'octubre els exmembres de la Mesa del Parlament per desobediència, entre ells l'expresident i ara conseller Roger Torrent. Després de les recusacions provocades per les sol·licituds de les defenses, el TSJC ha confirmat que el magistrat de l'Audiència de Barcelona Francisco Segura no té cap judici assignat aquells dies i per tant serà un dels tres magistrats del judici. D'entre els tres designats, s'haurà d'escollir el ponent.