Avançament. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha informat aquest dijous que novament canvia la data del judici a l’expresident del Parlament, Roger Torrent, i a tres membres sobiranistes de la Mesa del Parlament, acusats de desobediència al Tribunal Constitucional (TC) per haver permés dues resolucions sobre l’autodeterminació i contra el rei, el 2019. Les noves dates del judici al TSJC serà el 5, 6 i 7 d’octubre, que substitueixen els tres dies fixats també a l’octubre: 26, 27 i 28.  El tribunal informa que es canvien les dates a petició de Jordi Pina, advocat d’Eusebi Campdepadrós (Junts), ja que a finals d’octubre ja tenia assenyalat un altre judici a l’Audiència de Barcelona.

El TSJC tenia previst de jutjar la segona mesa sobiranista del Parlament  de Catalunya la setmana vinent, però, va suspendre-la perquè la sala de recusacions va admetre, de forma excepcional, apartar del tribunal jutjador el president del TSJC, Jesús María Barrientos, en considerar fonamentades les “sospites de manca d’imparcialitat”, exposades per l’exvicepresident  de la Mesa del Parlament Josep Costa (Junts). Per ara, no s’ha escollit el nou substitut que conformarà el tribunal.

A més a més, el TSJC ha informat aquest dijous que obre una nova peça per resoldre la recusació de Costa al magistrat Carlos Ramos, que juntament amb Carlos Mir, formen el tribunal que ha de jutjar la Mesa.

La recusació del president del TSJC

L’anomenada sala 77 -constituïda per sis magistrats de les sales social i del contenciós del TSJC per analitzar recusacions de l’alt tribunal català- va acceptar de forma excepcional d’apartar el seu president. En la resolució, la sala només va acceptar un dels motius al·legats per Costa: Barrientos va marxar a mig discurs del llavors president del Parlament, Roger Torrent,  que era força crític amb  l’existència de presos polítics,  fet -indica la sala- que va mostrar el seu rebuig a un pensament, l’independentista, i que ara ha de jutjar a part dels seus integrants, inclús el mateix Torrent, que també va recusar Barrientos. I afegeix que  un vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) es va mantenir en el seu lloc en l’acte protocol·lari en el Col·legi d’Advocats de Barcelona, el  febrer del 2018. Advocats de polítics independentistes ja havien intentat recusar Barrientos per aquest acte i altres declaracions, però mai havien prosperat fins ara.

La clau ha estat que  recentment un magistrat del Tribunal Constitucional (TC), Ramón Sáez Valcarcel, ha posat en qüestió l’acció de Barrientos en revisar el recurs d’empara del president Quim Torra, no acceptat per la majoria. La sala 77 de recusacions fa seu aquest raonament del TC i de la jurisprudència del TEDH, que indica que no només s'ha de ser imparcial, sinó que cal la seva aparença.

Penes d’inhabilitació

A principis d’any, el TSJC va anunciar que enviava a judici l’expresident del Parlament i actual conseller d’Empresa, el republicà Roger Torrent, i els exmembres de la Mesa de Junts Josep Costa i Eusebi Campdepadrós, actual secretari per a l’Administració de Justícia, i Adriana Delgado (ERC) per un delicte greu de desobediència al Tribunal Constitucional el 2019 per haver permès dues votacions sobiranistes i contra la monarquia. La fiscalia demana per als tres primers 20 mesos d’inhabilitació a càrrec públic, i un any i quatre mesos a Delgado per participar en una de les dues votacions. El partit Vox és acusació popular i els demana el mateix càstig que la fiscalia.

Nou magistrat

 El  nou magistrat o magistrada s’ha d’escollir entre els 9 magistrats que hi ha actualment a la sala civil i penal del TSJC, amb els de la sala d’apel·lacions, que no hagi intervingut en cap tràmit de la Mesa del Parlament, o que estigui en la llista de substitucions.