El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat un recurs contenciós-administratiu presentat contra la Generalitat, ERC, el sindicat UGT i la Comissió de la Dignitat per retornar a l'Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca tots aquells documents decomissats pel règim franquista que no s'hagin pogut lliurar als seus legítims propietaris o que aquests no siguin catalans.

El tribunal creu que el demandant no té legitimitat per presentar dues de les quatre peticions, i que les altres dues s'havien de presentar contra el govern espanyol.

El Departament de Cultura ha qualificat de molt positiva la sentència, que "posa de manifest que l'actuació de la Generalitat ha estat en tot moment ajustada a la llei 21/2005, de 17 de novembre, de restitució a la Generalitat dels documents incautats amb motiu de la Guerra Civil custodiats a l'Arxiu de Salamanca, i als acords de la Comissió Mixta Estat-Generalitat".

Sánchez va insistir en aquesta petició a finals d'aquest novembre quan, aprofitant l'aplicació del 155, va enviar una carta a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, reclamant el retorn de 400.000 documents de l'arxiu que la Generalitat té. Segons defensa, va haver-hi errors en l'enviament i aquests documents no són de famílies catalanes i no poden ser entregats "a qui mai han estat els seus propietaris".