El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha desestimat la querella que el PP va presentar el passat 6 de febrer contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per usurpació de funcions.

En la querella, el PP denunciava que Torra estava "exercint il·legalment" les funcions de president i demanava que s'adoptessin les "cautelars que procedeixin" perquè la "greu pertorbació de l'ordre constitucional" provocada per Torra "no continuï més temps". Ara, la Sala Civil i Penal del TSJC ha decidit inadmetre a tràmit la querella en conisderar que els fets exposats pel PP "no són constitutius de delicte".

La decisió que el TSJC ha comunicat aquest dimarts, es situa en la mateixa posició que la Fiscalia Superior de Catalunya que ja va demanar que no s'admetés a tràmit la querella contra Torra. El fiscal va argumentar que els fets recollits en la querella del PP "no són constitutius d'infracció penal".

En el seu escrit, la fiscalia apuntava que la credencial de Torra com a diputat "no realitza un pronunciament exprés sobre la seva condició de president". 

El TSJC assenyala que la querella que va presentar el procurador Antonio Cárdenas Olivares, en representació del PP, es basa en que el partit considera que en el moment en que es va retirar l'acta de diputat a Torra, aquest va perdre automàticament el càrrec de president, encara que no s'acordés així.

La magistrada del TSJC considera que "no existeix l'automatisme ex lege entre la pèrdua sobrevinguda de la condició de diputat i el cessament del president de la Generalitat, sinó que aquesta qüestió l'ha d'analitzar, segons afirma la Junta Electoral Central, el propi Parlament de Catalunya".

També recorda que el reglament de la cambra preveu el cessament per condemna penal ferma. De moment, continua, "no existeix cap acte jurídic ni del Parlament ni de cap altre tribunal pel qual s'hagi disposat el cessament del querellat del càrrec de president". Per tot plegat, no veu causa penal. "La interpretació jurídica que s'hagi de donar als preceptes legals i constitucionals no correspon realitzar-la a la jurisdicció penal", diu el TSJC.