El jutjat d'instrucció 13, en el marc de la investigació que dirigeix contra una trentena de persones pels delictes de revelació de secret, malversació, desobediència i prevaricació, entre altres, ha acordat prendre declaració, el proper dimecres 14 de febrer, als investigats Santiago Vidal i Carles Viver-Pi i Sunyer. Els investigats estan citats a declarar a les 16h i a les 17h respectivament. Vidal i Viver-Pi i Sunyer han estat citats el mateix dia que les exdiputades de la CUP Anna Gabriel i Mireia Boya han estat citades a declarar davant del Tribunal Suprem.

El titular d'aquest jutjat, Juan Antonio Ramírez Sunyer, instrueix la causa contra l'organització del referèndum de l'1 d'octubre arran d'unes declaracions de Vidal, jutge que va ser suspès el 2015 per un període de 3 anys i exsenador d'ERC. De fet, està investigant més de 30 alts càrrecs del Govern, funcionaris i empresaris per revelació de secret, malversació, desobediència i prevaricació. 

El jutge, que el 20 de setembre passat va ordenar la detenció d'una quinzena d'alts càrrecs del Govern, va obrir la seva investigació al febrer de l'any passat arran de les conferències a les que Vidal va assegurar que la Generalitat disposava d'una partida de 400 milions d'euros dedicada a preparar el referèndum de l'1-O i les estructures d'Estat d'una Catalunya independent.