Reclam oportú. Òmnium Cultural, en nom d’una trentena de famílies, ha presentat un escrit al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè davant les noves circumstàncies revoqui la mesura cautelar que va ordenar per aplicar el 25% de castellà en una classe de P5 de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar, el febrer passat. L’entitat es refereix al fet que la setmana passada, el mateix TSJC va suspendre l’execució forçosa de la sentència del 25% de castellà a totes les escoles del país, en admetre que la nova normativa  d’Educació aprovada la supera. Amb tot, proposava de consultar al Tribunal Constitucional (TC) si el decret Llei 6/22 i la Llei 8/22, aprovades pel Govern de Pere Aragonès  són “inconstitucionals” per vulneració de diversos articles de la Constitució. El TSJC ha demanat ara el parer a totes les parts, inclús de la fiscalia.

Amb aquesta resolució del TSJC,  Òmnium, a través de l'advocat Benet Salellas, demana al tribunal, que encara ha de resoldre el fons del plet de l’escola de Canet, que revisi la seva resolució, tot apel·lant al principi rebus sic stantibus, el qual és força habitual per renegociar contractes  i mesures  acordades pels tribunals davant un canvi sobrevingut, com per exemple va passar amb l’obligat confinament per fer front a la Covid-19. L’entitat hi afegeix una resolució del Tribunal Suprem de 2013 que precisa que “només es podran acordar  la revocació de les mesures si canvien les circumstàncies en virtut de les quals van ser adoptades”. Per Òmnium, la suspensió de la sentència del 25% de castellà, compleix aquest requisit.

Els antecedents

La sentència del TSJC sobre l’aplicació del 25% de castellà va ser dictada el 2020 i ratificada  pel Suprem el febrer passat. El maig passat, el TSJC va iniciar la seva execució forçosa a petició de l’Asamblea por una Escuela Bilingüe, contra el parer de l’Advocacia de l’Estat, i ara, el TSJC revisant la recent normativa aprovada pel Parlament assegura que no la pot aplicar, tot i que apunta que són inconstitucionals. Davant aquesta aturada, Òmnium també demana que s’apliqui al cas de l’escola de  Canet de Mar, ja que  la sentència d’aquest cas no està resolta.

La defensa del català

El cas de l'escola de Caner de Mar és únic perquè per primera vegada unes primeres famílies van plantar cara al 25% de castellà, el febrer passar. En concret, vint-i-vuit famílies de 30 nens de la classe de P5 de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar, al Maresme, van presentar un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en què li demanaven que "anul·li" la mesura cautelar que obliga a fer el 25% de les classes en castellà perquè ho va demanar una família de la seva classe fins que dicti la sentència. Van assegurar que ho fan perquè "ningú" no els ha permès defensar-se de cap altra manera contra una mesura que consideren "injusta i arbitrària", que "s'escapa a tots els criteris pedagògics" i que no té "cap argument lingüístic ni social". El TSJC va desestimar la seva petició i va mantenir la mesura cautelar del 25%, mentre Òmnium Cultural va assumir  la defensa de les famílies, amb el lema “Ni una classe enrere!”. Ara  li exigeixen que, davant la nova realitat, la revoqui.