La decisió del Tribunal Suprem d'anul·lar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra els membres de la Mesa del Parlament que presidia el 2017 Carme Forcadell ha provocat una contundent reacció de l'exvicepresident de la cambra, Josep Costa. A través del seu compte de Twitter, Costa ha diagnosticat que el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, ha estat "sacrificat pels seus" per evitar que els independentistes aconsegueixin més victòries en les causes obertes. "Sí, a cada porc li arriba el seu Sant Martí", sentencia.

La sala penal del Tribunal Suprem va anunciar ahir la decisió d'anul·lar la sentència contra els membres de la Mesa de Carme Forcadell per considerar que s'havia "vulnerat el dret a un jutge imparcial", perquè dos dels magistrats del tribunal, un dels quals Barrientos, "havien exterioritzat en resolucions prèvies una postura explícita sobre qüestions que van constituir després l'objecte essencial del judici".

Ase dels cops

A través de la seva piulada, Costa fa un joc de paraules amb una coneguda frase que va dirigir al Diplocat Soraya Sáenz de Santamaría, quan era número dos del govern del PP amb Mariano Rajoy: "Barrientos en liquidasssió". I assegura que aquest és el primer judici que se li anul·la a Barrientos, però no serà l'últim. "El jutge que es vantava d'haver inhabilitat dos presidents, convertit en l'ase dels cops", ironitza.

Captura de Pantalla 2022 11 16 a les 13.34.34
Captura de la piulada de Josep Costa

 

Precisament, el passat mes de juliol, Barrientos va ser apartat del judici contra el president del Parlament Roger Torrent i tres membres de la seva Mesa, entre els quals Costa, per considerar que hi havia dubtes sobre la seva imparcialitat. L'anomenada sala 77 del TSJC va prendre aquesta decisió en resposta a la recusació formulada pel mateix Costa, a la qual es van adherir els també membres de la Mesa Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado. Costa va presentar la recusació, que va ampliar a dos magistrats més, tot i que només es va acceptar la de Barrientos, perquè el febrer del 2018 el president del TSJC es va aixecar d'un acte que se celebrava al Col·legi d'Advocats de Barcelona en el moment en què l'aleshores president del Parlament, Roger Torrent, va parlar de presos polítics. Torrent també va recusar Barrientos per aquest motiu, però la seva recusació es va rebutjar perquè s'havia presentat fora de termini.