L'exvicepresident primer del Parlament Josep Costa va deixar el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) amb la boca oberta quan, aquest dijous, va decidir abandonar el judici contra ell i altres membres de l'antiga Mesa del Parlament. Costa, que es defensa ell mateix, va dir que no proposaria cap prova, no interrogaria a cap testimoni i, per tant, no volia participar del judici. El magistrat Carlos Mir el va advertir que no podia deixar sense defensa el seu representat, en aquest cas ell mateix, i va decretar un recés. En declaracions a Catalunya Ràdio l'endemà dels fets, Costa ha assegurat que el seu gest d'abandonar la sala era per "fer-se escoltar" i demostrar que "aquest judici no es pot celebrar perquè està ple d'irregularitats". "Els hi vaig voler dir que fins aquí hem arribat", ha sentenciat el dirigent independentista.

Així doncs, Costa ha demanat que es respectin els seus drets com a advocat i acusat ja que ara no estarà present al judici i aquest encara no ha acabat. Aquest dijous Costa es va aixecar i va anar a sortir de la sala de vistes. El magistrat president, Carlos Mir, li va dir que podia absentar-se com a acusat, però no pas com a advocat, i li va demanar que es quedés a l'estrada dels advocats, com fins ara, encara que no participés de la resta del judici. Costa, però, no li va fer cas i va marxar del Palau de Justícia. "No he fet res il·legal", ha explicat Josep Costa a la ràdio al mateix temps que ha dubtat que els seus actes puguin tenir conseqüències greus.

El judici no es pot repetir

Costa ha esperat que es respectin els seus drets, com a acusat i com a advocat d'ell mateix, i pugui exercir de manera independent la seva defensa. D'altra banda, ha considerat que si s'acaba anul·lant el judici no es pot repetir perquè "no es pot jutjar dues vegades el mateix". L'exvicepresident ha explica que té dues demandes presentades a Estrasburg i que en presentarà una tercera. Sobre els efectes que la seva actuació pot tenir en la resta d'acusats, ha dit que els "ajuda" perquè la fonamentació jurídica que ha desplegat els beneficia a tots i als recursos que més tard puguin presentar. A més, ha considerat que la recusació del jutge Barrientos fa que no se sàpiga "de forma certa" quina serà la sentència, cosa que ha insistit sí passava amb Barreintos.

La crisi de Govern

En clau política, Costa no ha volgut valorar la consulta interna de Junts per decidir si surten o no del Govern ja que ha recordat que no és militant ni ja diputat d'aquesta formació. Tot i això, ha assegurat que es veia a venir que s'arribaria a aquesta situació entre ERC i Junts. Ha afegit que ell mai hauria fet un Govern com aquest. Més de la meitat de la militància de Junts ja ha votat a la consulta sobre la continuïtat al Govern. A les 18,30 hores d'aquest dijous, un 53,65% dels afiliats ja havia dit la seva, segons dades oficials del partit. Així, la participació va pujar significativament ahir a la tarda, ja que a les 12h només havien votat un 22,6% dels afiliats.