El TSJ de Madrid ha paralitzat d'urgència la comissió rogatòria d'Andorra contra Mariano Rajoy per l'Operació Catalunya, d'acord amb una interlocutòria signada aquest dilluns a la qual ha tingut accés Europa Press. El tribunal madrileny s'ha pronunciat arran de la impugnació per part de la defensa de Jorge Fernández Díaz contra una decisió del Ministeri de Justícia dictada el passat 30 de setembre, que inadmetia el recurs d'alçada contra l'acte de la Direcció general de Cooperació Jurídica Internacional de donar curs a la comissió rogatòria d'Andorra. Els magistrats han considerat adient suspendre l'auxili judicial emès pel Principat, que també contempla les citacions dels exministres Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro. Llavors, el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid ha acordat concedir la mesura cautelaríssima sol·licitada pels exministres. L'Advocacia de l'Estat i la Fiscalia tenen ara fins a les 14.00 hores de dijous per pronunciar-se. Un cop transcorri el termini, es resoldrà sobre la mesura cautelar.

Dit això, els magistrats han explicat que es justifiquen les raons "d'urgència" per adoptar aquesta mesura. Una mesura que es concedeix "als sols efectes de què pel Ministeri de Justícia no es procedeixi a la devolució a les autoritats andorranes de la comissió rogatòria" fins que el tribunal pugui examinar en audiència els arguments de l'Advocacia i la Fiscalia sobre el fons de la mesura sol·licitada. Cal tornar a dir que el tribunal madrileny s'ha pronunciat ara arran de la impugnació per part de la defensa de Fernández Díaz contra la decisió de la Secretaria d'Estat de Justícia d'inadmetre el recurs contra l'acte de donar curs a la comissió rogatòria d'Andorra.

Andorra, Rajoy, Fernández Díaz i Montoro

La justícia andorrana investiga els tres excàrrecs del govern espanyol per suposats delictes de coaccions, amenaces, xantatge, extorsió i creació de document fals per suposada relació amb els intents de conèixer "mitjançant vies il·legals" informació bancària secreta dels presidents de la Generalitat Jordi Pujol i Artur Mas — així com de l'exvicepresident Oriol Junqueras. Els fets denunciats estan relacionats amb extorsions, coaccions i xantatge des del 2014 per part d'agents de la policia espanyola a responsables de la Banca Privada d'Andorra per conèixer "mitjançant vies il·legals" una informació bancària secreta protegida per la legislació andorrana de diferents dirigents catalans i els seus familiars. 

Les defenses de Rajoy, Fernández Díaz i Montoro han al·legat recentment que havien vist vulnerats els seus drets perquè el Jutjat d'Instrucció 32 no va realitzar el "previ control de legalitat de conformitat amb la legislació nacional i convencional en matèria de cooperació internacional". L'Audiència Provincial de Madrid els hi va donar la raó perquè el jutjat hauria d'haver estimat els recursos contra la comissió rogatòria d'Andorra. Però va precisar que no podia admetre els recursos perquè la jutge ja havia actuat i donat resposta al Principat, de manera que va avalar l'auxili judicial a les autoritats andorranes.