El Tribunal Suprem celebra avui una vista on revisarà el recurs del president a l'exili Carles Puigdemont contra la decisió del jutge Pablo Llarena de mantenir l'euroordre contra ell i demanar al Parlament Europeu el suplicatori perquè se suspengui la seva immunitat i poder així procedir al seu lliurament.

La vista serà a porta tancada i en ella els magistrats de l'alt tribunal escoltaran les al·legacions de l'advocat de Puigdemont i d'uns altres tres consellers exiliats-Toni Comín Clara Ponsatí i Lluis Puig-.

Encara que al principi, la Sala va declinar celebrar una vista per revisar els seus recursos, finalment va acabar acceptant després de presentar Puigdemont i els consellers un recurs de súplica.

Carles Puigdemont ACNCarles Puigdemont // Foto: ACN


Els quatre dirigents independentistes catalans van impugnar les interlocutòries de Llarena del 14 d'octubre i 4 de novembre de 2019 en els quals dictava noves euroordres contra ells, una decisió que va ratificar el passat 10 de gener en rebutjar els recursos de reforma dels polítics exiliats.

En aquella resolució de gener, Llarena va sol·licitar, a més, el suplicatori al Parlament Europeu respecte dels eurodiputats Puigdemont i Comín -que van aconseguir un escó en les passades eleccions europees de maig de 2019- per procedir al seu lliurament.

El Suprem recula

El Suprem considera que l'omissió de la vista no comporta "fallida de cap dret", però admet que davant de la petició formulada sobre la celebració de la vista, aquesta ha de ser estimada.

Igualment, en l'escrit la Sala nega que hi hagi hagut dilacions indegudes, com havien retret els polítics independentistes en els recursos, i assenyala la "greu crisi sanitària" que va provocar la declaració de l'estat d'alarma per explicar la suspensió dels terminis processals.