Als tribunals no els ha agradat la línia de treball de Vox i el PP, no només a Catalunya, sinó a tot l'estat espanyol. Ara, el Tribunal Suprem, que sovint acaba bregant amb una llarga llista de casos impulsats per aquests partits, els ha dit prou. Segons publica El Confidencial, els magistrats argumenten que, si bé és una eina legítima dels ciutadans poder denunciar les accions del govern espanyol davant els tribunals, la forma sistemàtica amb què ho estan fent les dues formacions de dretes no és tan legítima. 

Es tracta d'una postura que divideix el Suprem. No tothom considera que la denúncia sistemàtica i constant contra totes les accions del govern espanyol que no són del gust de les dues formacions de dretes és legítima, altres pensen el contrari. La legitimitat és al centre del debat davant de les accions judicials de Vox i PP. "El problema és que la legitimitat sempre és discutible, sempre comporta apreciació", ha advertit Javier Albar, magistrat consultat per El Confidencial. "El Suprem està sent últimament més aviat restrictiu", ha valorat. 

Per ara, mentre el tribunal continuï amb aquest criteri més "restrictiu", els recursos que presentin Vox i el PP tindran poc recorregut. Ja s'han donat casos en què les denúncies d'aquests partits han estat desestimades pel tribunal, en considerar que no tenien legitimació. Els dos partits han anat rebent tocs d'atenció del TS darrerament, que ha anat desestimant els recursos que presentaven contra les accions del govern espanyol. Primer va ser per la ratificació de Dolores Degaldo com a fiscal general, després es va desestimar el recurs dels populars al pla del govern espanyol per combatre les fake news i, finalment, també ha rebutjat tots els recursos contra els indults dels presos polítics. Un cop dur per a les dues formacions. 

El Suprem i els indults

Un dels casos més sonats en què el TS ha esgrimit la falta de legitimitat de l'oposició en la denúncia de les actuacions del govern espanyol va ser en el cas dels indults als presos polítics. En el moment que es van anunciar els indults, PP, Vox i Ciutadans van córrer per ser els primers a portar davant de la justícia aquests indults. Set mesos més tard, la sala tercera del Tribunal Suprem va concloure que tots els recursos eren il·legítims.

En rebutjar aquests recursos per no ser legítims, el tribunal ni tan sols ha de valorar el fons que defensaven, ja que la seva pròpia existència no porta enlloc, argumentin el que argumentin. Aquesta és la clau que està marcant la línia del Suprem davant de l'allau de recursos que presenten la dreta i l'extrema dreta per l'actuació de l'Executiu del president Pedro Sánchez.