Una icona d’un paquet de crispetes ornamenta la piulada de Josep Costa al seu compte oficial de Twitter, on comparteix públicament la seva nova troballa: "L'ordre que va dictar contra mi es basa exclusivament en dues sentències del TC espanyol que són contràries a la doctrina del Tribunal de Drets Humans i a la del Tribunal de Justícia de la UE". 

L'exvicepresident primer de la Mesa del Parlament ha denunciat aquesta descoberta que ha fet "preparant la querella contra la magistrada Alegret per detenció il·legal", explica a Twitter, arran de la detenció del passat dimecres, quan argumentava que no hi havia cap causa legal per detenir una persona que està en una residència coneguda i a disposició de conèixer la causa: "Això no té cap justificació ni proporció", va etzibar. 

costa

"Detenció il·legal"

Costa va ser detingut aquest dimecres pels Mossos d'Esquadra, que el van lliurar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, arran de la negativa a declarar el 15 de setembre passat. De nou i sense la presència dels seus advocats, es va acollir al seu dret a no declarar i la jutgessa el va deixar en llibertat el mateix matí que va ser detingut.

Ara bé, durant la compareixença va manifestar a la magistrada que havia estat objecte d'una detenció il·legal, motiu pel qual va anunciar que formalitzaria "la querella criminal per detenció il·legal contra la magistrada" que va ordenar la detenció, que Costa va qualificar "d'innecessària, desproporcionada i sense cap mena de base legal". 

"Cap causa legal"

Costa argumentava que no hi ha "cap causa legal" per ordenar la detenció d'una persona que està en residència coneguda i que està en disposició de conèixer la causa. "Això no té cap justificació ni proporció", va dir. "He exercit el meu dret fonamental a no declarar davant un tribunal que no reconec", va concloure Costa en la compareixença davant els mitjans quan ha sortit del TSJC

Per què detingut?

Els Mossos van detenir-lo just quan sortia de casa per anar a fer classe a la universitat. Ho van fer a requeriment de la magistrada Maria Eugènia Alegret després que Costa es negués a anar a declarar el 15 de setembre passat. 

L'exvicepresident va intentar que el TC suspengués la causa per poder traslladar-la al Tribunal Europeu dels Drets Humans, però el Constitucional no va resoldre les mesures cautelars i, per tant, la maquinària judicial contra part de la Mesa del Parlament de Roger Torrent, per permetre dos debats parlamentaris de resolucions sobre la monarquia i l'autodeterminació el novembre del 2019, tot i els advertiments dels lletrats de la cambra perquè podien vulnerar la prohibició del Tribunal Constitucional, continuava en marxa. 

La magistrada Maria Eugènia Alegret va ordenar als Mossos que anessin a buscar Costa per fer-lo declarar el passat dimecres. I per això la policia catalana el va detenir. Una detenció tècnica que s'acostuma a fer quan l'investigat no es presenta a la primera citació. Quelcom, però, que Costa ja ha titllat "d'il·legal" i pel qual està preparant una querella contra la magistrada. 

Imatge principal: Josep Costa sortint dels jutjats / Carlos Baglietto