L'eurodiputada portuguesa Ana Gomes ha alertat aquest dilluns Pedro Sánchez de la "trista imatge" que dona Espanya pel fet de tenir un senador, Raül Romeva, i un diputat, Oriol Junqueras, "com a presos polítics". Gomes va declarar al judici del Tribunal Suprem sobre l'1-O el 29 d'abril, convocada per la defensa de Romeva, amb qui va coincidir deu anys al parlament Europeu.

En un comunicat Gomes rebutja que l'excol·lega hagi recorregut a la violència que demanen els delictes de rebel·lió i sedició i afirma que, al contrari, ha advocat sempre per la "resolució pacífica" de conflictes com el que "destrossa" Catalunya i Espanya per una negativa "obstinada" a la negociació.

Gomes afirma que no està a favor de la independència de Catalunya ni d'un referèndum no acordat, però afegeix que "no es pot ignorar" que, al seu parer, va ser el govern de Mariano Rajoy "el que va negar la negociació" i "va suspendre l'autonomia amb la declaració de l'article 155", després del qual es van detenir els líders catalans ara jutjats al Suprem. L'eurodiputada critica l'actitud d'una Espanya "arrogant i centralista, resistent a l'evolució cap a un marc federal democràtic que valora la pluralitat d'identitats nacionals incorporades a les autonomies".

Per tot plegat confia que el PSOE de Pedro Sánchez opti pel camí de la conformació de govern amb el suport de Podem i dels partits autonomistes, per tal que es pugui "reprendre el diàleg" i "resoldre la qüestió catalana". A parer de Gomes, aquest diàleg hauria d'incorporar ERC i el PSC, que han crescut en les darreres eleccions "gràcies a la moderació que defensaven".

Finalment, l'eurodiputada socialista portuguesa afirma que el PSOE "ja admet que el procés acaba en indult". I recorda que el 28 d'abril Romeva va ser triat senador i el 26 de maig Junqueras pot tornar a ser triat per al Parlament Europeu. "Un govern progressista no pot donar a Espanya la trista imatge de tenir un senador i un diputat com a presoners polítics", acaba.