"El Banc d'Espanya es carregarà el banc, i tot es pot paralitzar, està a la mà parar-lo", va dir  l'inspector en cap de la Policia, Celestino Barroso, un agregat d'Interior de l'Ambaixada espanyola al Principat, a Joan Pau Miquel, exconseller delegat de la Banca Privada d'Andorra (BPA). Aquestes paraules amenaçants estan recollides al sumari andorrà de l'Operació Catalunya, fets que a Espanya no s'investiguen. ElDiario.es ha tingut accés aquests documents, dels quals es desprèn com va actuar contra l'independentisme la policia patriòtica. Tanmateix, per què aquest xantatge a membres de la BPA? Segons detalla la jutgessa a la interlocutòria amb la qual va imputar Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz, la intenció seria  aconseguir dades bancàries de la família Pujol i d'independentistes com Artur Mas i Oriol Junqueras.

Miquel va sospitar de les intencions de Barroso abans de reunir-se amb ell, així que, tal com narra davant de la jutgessa, per això va recórrer a la gravadora del seu mòbil per enregistrar-la. L'exconseller de BPA insisteix a dir que va ser el primer cop que feia una cosa similar. En la gravació de Miquel, Barroso prossegueix: "Des del meu punt de vista, parlar no costa res". Però només se'ls demanava parlar als membres de la BPA? No, es volia certa col·laboració

Abans de les pressions a Miquel, les forces espanyoles havien picat altres portes de la BPA. Quan tot plegat va començar l'any 2014, abans d'anar a pressionar Miquel, Barroso es va plantar davant d'Higini Cierco, aleshores màxim accionista de banc andorrà. El policia li va exposar la necessitat de "veure unes persones a Madrid o en cas contrari el banc morirà", en referència tant a la BPA com a Banco Madrid, la filial espanyola de l'entitat andorrana. Ciero va ser qui li va suggerir que contactes amb Miquel, sobre el qual va acabar caient l'encàrrec d'anar a Madrid per esbrinar que es requeria d'ells.

Una reunió, dues versions

Miquel es desplaça a Madrid i com li indica Barroso es reuneix amb Félix Rodríguez, qui l'espera a un hotel "en representació de l'Estat espanyol". Fèlix és només un àlies per Marcelino Martín Blas, comissari d'Afers Interns de la Policia, un altre dels integrants de la brigada política del PP. Els dos homes acabaran reunint-se fins a tres vegades. Sobre les reunions els dos coincideixen a dir que van existir, però en el seu contingut difereixen. 

La versió de Miquel mostra un Martín Blas "intrusiu", que li donava a entendre que coneixia al detall la situació de BPA i Banco Madrid. El policia el va pressionar, fins que en un moment es va afartar i li va dir: "Mira, deixem-nos de marrades, jo el que vull és això", i li va donar un diari obert amb un full escrit a mà que es podia llegir: "L'Estat espanyol està en guerra, lluitem contra el nacionalisme i volem tota mena d'informació que vostè tingui en relació amb Mas, Junqueras i Puigdemont". Miquel va assegurar que no tenia aquesta informació. 

Martin Blas per la seva banda, va assegurar en la seva declaració com imputat de la causa, que davant de la negativa de Miquel no va insistir. "El senyor em va dir que no tenia res, així que me'n vaig anar". 

D'Andorra a El Mundo

Martín Blas negar haver pressionat més a Miquel, però reconeix que l'exconseller de BPA va canviar d'actitut després de compartir taula en un casament amb Martíon Blas, Cierco i Eugenio Pino, cap de la policia patriòtica. Segons relata el policia a la justícia andorrana, dos dies després de l'esdeveniment Miquel li va trucar per tornar a quedar. En aquella trobada el directiu de la BPA li va donar mig foli de paper escrit "com a màquina antiga". La quartilla contenia els noms de Jordi Pujol, Marta Ferrussola i les filles, a més d'uns saldos bancaris.

La versió de Martín Blas afirma que aquest paper se'l va donar a Pino. En qualsevol cas, aquest paperet escrit a màquina que va donar Miquel va acabar a la portada de El Mundo el 7 de juliol de 2014. També, segons el policia, després de lliurar el paper, Miquel li va demanar ajuda per l'expedient que el Banc d'Espanya havia obert al Banco Madrid, però Martin Blas es va desentendre. 

Jorge Fernández Díaz, darrere de tot

El mateix dia que surt a la llum la informació sobre els moviments de pressió als membres de BPA per part de la policia patriòtica, també ho fan unes noves gravacions de l'excomissari José Manuel Villarejo, aquest cop amb Jorge Fernández Díaz. La cinta recull una reunió al Ministeri d'Interior, aleshores comanat per Fernández Díaz, a mitjan desembre del 2012. Hi van participar ells dos i Pino. De la gravació és després que Fernández Díaz va dirigir l'Operació Catalunya contra la família Pujol.