Un total de 14 empreses contractades pel PP i Vox per a la campanya de les eleccions europees de l'any passat han amagat al Tribunal de Comptes els detalls de les factures que, per més de tres milions d'euros, van cobrar a les dues formacions polítiques. Així ho detalla el tribunal a l'informe de Fiscalització de les Eleccions al Parlament Europeu del 26 de maig del 2019 que acaba d'aprovar i al qual ha tingut accés Europa Press.

L'article 133.5 de la Llei Electoral obliga els proveïdors que contracten els partits pels processos electorals a fer arribar al fiscalitzador "informació detallada de la facturació efectuada a les formacions polítiques per imports superiors a 10.000 €". És a dir, la no remissió d'aquesta informació no és responsabilitat dels partits, sinó de les empreses a les quals contracten. Per això el tribunal ha recomanat a les formacions polítiques que insisteixin als seus proveïdors a complir la llei, enviant aquestes dades i fent-ho dins del termini previst.

32 empreses i 3,5 milions

En concret, la seva fiscalització sobre les europees, el tribunal xifra en 32 les empreses que no han complert amb aquesta obligació i que han deixat d'informar sobre un saldo de 3,59 milions d'euros en total. Gairebé el 90% d'aquesta quantitat l'acaparen 14 empreses contractades pel PP i Vox. En el cas dels populars, són vuit els proveïdors que no han informat sobre factures per 1,59 milions, i en el cas de Vox, es parla de sis empreses i 1,55 milions. 

També hi ha, en la mateixa situació, proveïdors contractats pel PSOE i Unidas Podemos, tot i que van facturar quantitats més baixes: 12 empreses no han donat dades sobre els seus negocis amb el PSOE per 260.563 euros i dues no ho han fet per UP per 70.288 euros.