El partit d'ultradreta Vox ha celebrat la Diada amb un vídeo manipulat i carregat d'imatges violentes que no tenen res a veure amb el moviment independentista. Sota el lema "Recuperem Catalunya", se succeeixen una sèrie de moments descontextualitzats i borrosos per reivindicar "llei i ordre contra la màfia separatista, els seus delinqüents i criminals". I acaba amb una amenaça directa contra els partits legítims que demanen la independència: "Anem per vosaltres".

El vídeo dura un minut i 38 segons. ElNacional.cat ha pogut desgranar, a simple vista, alguns dels moments totalment fora de context. Una escena, a partir del segon 30, correspon a l'atac que va patir una passatgera al metro de Barcelona el passat mes de gener a l'estació del metro de Naves, línia vermella. Els Mossos van demanar les imatges a Transports Metropolitans de Barcelona per localitzar el lladre. Era un robatori amb violència.

Video metro

A partir del minut 1, tornem a trobar una imatge flagrant: un centre de menors migrants del Masnou on el juliol de l'any 2019 es va desencadenar una baralla entre aquests joves i alguns veïns contraris a ells. Tot va venir derivat de l'intent d'agressió sexual a una noia durant la festa major de Sant Pere. L'atac havia estat perpetrat per un menor no acompanyat. Per al vídeo, fins i tot, no pensen a editar bé l'àudio i es pot sentir un fragment extret d'un informatiu que explica la notícia i no la relaciona, en cap cas, amb la independència.

Menors no acompanyats captura Masnou

En el segon 50 apareix una baralla on es veu un noi amb samarreta de tirants i de color blau que rep un cop per darrere a l'esquena. Aquest moment és el que es va viure a Sitges el juliol d'enguany arran d'una batalla campal de matinada que la Policia Local de la localitat i els Mossos encara estan investigant. La baralla, entre joves de 16 i 20 anys, va començar a les quatre de la matinada i els enfrontaments van causar dos ferits.cop sitges baralla @vox

Hi hauria un parell de moments més de baralles de carrer que res tenen a veure amb la independència i tampoc es pot apreciar cap bandera o element reivindicatiu polític. Pel que fa a les imatges on clarament es percep una multitud independentista, les úniques que surten, es poden veure centenars de manifestants asseguts a terra amb les mans aixecades demanant democràcia.

independencia video voxAltres imatges corresponen als aldarulls que es van viure després de la sentència del procés la passada tardor, però en cap cas es veu una puntada de peu o un cop de puny, com en totes les altres imatges. En paral·lel, el diputat de Vox al Congrés Ignacio Garriga ha promès una "batalla" des del Parlament de Catalunya. Tot i que ha obviat que Vox no té representació ni diputats. Garriga ha rebutjat haver de permetre, segons ell, que "adoctrinin" els seus fills i "renunciar a la llengua comuna, l'espanyol".