L’ambaixador espanyol a Londres i exministre de Defensa, Federico Trillo, ha anunciat aquest dijous en una entrevista a la COPE que té intenció de recuperar la seva plaça com a lletrat en el Consell d’Estat, precisament el mateix òrgan que fa uns dies va emetre un dictamen en què reconeixia la responsabilitat del Ministeri de Defensa en l’afer del Iak-42.

Després de la polèmica generada per l’informe del Consell d’Estat i el revol generat per l’oposició en bloc i els familiars de les víctimes, l’Executiu que presideix Mariano Rajoy va anunciar dimecres el relleu de Trillo a Londres. Tanmateix, desvinculava aquesta decisió de l’informe sobre el Iak-42.

Trillo ha manifestat que aquesta decisió ja estava pressa al maig i que no es va fer efectiva, ja que el Govern de Rajoy s’ha trobat en funcions aquests mesos. Alhora, ha reivindicat la plaça perquè es tractaria d’una plaça de lletrat major. 

Responsabilitats polítiques

Trillo ha explicat aquest dijous que fa temps que va demanar al Govern espanyol deixar de ser ambaixador al Regne Unit i considera que la seva responsabilitat política per l'accident del Iak 42 ja va quedar depurada amb les eleccions del 2004, 2008 i 2011 --a les quals va concórrer com a cap de llista per la província d'Alacant-- i amb les seves compareixences al Congrés dels Diputats.

"On es poden depurar més responsabilitats polítiques?", s'ha preguntat Trillo. "A més, la cadena de comandament de l'Exèrcit va ser depurada el 2004 i políticament, què més es pot demanar?", ha afegit.

L'encara ambaixador a Londres ha dit que quan es faci efectiu el seu relleu té "intenció" de tornar a la seva plaça del Consell d'Estat, òrgan al qual ja s'ho havia comunicat, per la qual cosa ha assegurat que ni serà titular en una altra ambaixada ni continuarà en la del Regne Unit per més temps.

El responsable de Defensa quan va passar la tragèdia del Iak 42, en què van morir 62 militars espanyols que tornaven de la seva missió a l'Afganistan, ha assegurat primer que no coneix al complet el dictamen del Consell d'Estat, però després ha assenyalat que la conclusió d'aquest informe no responsabilitza el Govern espanyol de les fallades que van portar a l'accident de l'avió, sinó que només "justifica les indemnitzacions pagades en el seu moment per l'Administració", raó per la qual, segons la seva opinió, s'utilitza el terme responsabilitat administrativa.

En aquest sentit, ha destacat que el dictamen és només una "opinió" del Consell d'Estat que "no afegeix res" al que es va dir ja en les resolucions judicials perquè "ja estan pagades les indemnitzacions" a les famílies de les víctimes.