La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem ha avalat l'aplicació de l'article 155 de la Constitució que va disposar el govern espanyol amb l'aval del Senat l'octubre de 2017 sobre la comunitat autònoma de Catalunya en una sentència en la que estableix que "la gravetat extraordinària del succeït no sembla necessitar més explicació".

La decisió, difosa aquest dijous, desestima el recurs que en la passada legislatura van promoure una vintena de diputats del Parlament, entre ells el seu actual president Roger Torrent, contra el Reial Decret publicat el 27 d'octubre de 2017 que dictava la dissolució de la cambra, la convocatòria d'eleccions i la resta de mesures acordades pel govern espanyol a l'empara del 155.

La Sala defensa aquella intervenció ja que entén que si bé "no hi ha una relació taxada de mesures que poden adoptar-se a l'empara de l'article 155 de la Constitució", es tracta d'aquelles que són "útils per fer front a actuacions contra les quals no serveixen les respostes ordinàries que poden oferir els òrgans constitucionals en el seu normal funcionament".

"Han de ser les necessàries, és a dir les imprescindibles i idònies per aconseguir els objectius assenyalats per aquest precepte, que no són d'altres que la defensa, la salvaguarda, de la pròpia Constitució i, en últim extrem, de la sobirania del poble espanyol del qual emanen tots els poders de l'Estat", explica la Sala.

En aquest context, recorda "que ha estat la primera vegada en l'experiència democràtica presidida pel text de 1978 que s'ha apreciat la necessitat d'aplicar l'article 155" i que "aquesta necessitat ha sorgit perquè poders constituïts, els de la Generalitat de Catalunya, sense observar el procediment de la seva reforma sinó en franca vulneració de la Constitució van optar per separar aquesta Comunitat Autònoma d'Espanya". "La gravetat extraordinària del succeït no sembla necessitar més explicació", conclou.

Multa de 3.000€ pels recurrents

A més, sentencia que el govern és competent per acordar la dissolució del Parlament de Catalunya i convocar eleccions com a conseqüència del 155 i afegeix que "no està de més subratllar, per constituir fet notori" que tots els partits polítics es van presentar a aquells comicis "els resultats dels quals no s'han qüestionat" i que van donar lloc a un nou Parlament i un nou president autonòmic.

Finalment, la sentència titlla d'"innecessari" portar aquest assumpte al Tribunal Constitucional, ja que ja té sobre la taula dos recursos d'inconstitucionalitat contra l'acord del Senat que va avalar l'aplicació del 155, el que van plantejar diputats d'Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea del Congrés i el que va promoure el mateix Parlament de Catalunya.

La Sala Contenciosa Administrativa també condemna a costes els recurrents, uns 3.000 euros de màxim.