El Tribunal Suprem ha sentenciat, per tercer cop, contra el nomenament d’un càrrec al Tribunal de Comptes, organisme que per primer cop en democràcia està controlat pel PP i que s'ha distinguit per perseguir l'independentisme en els darrers anys. Els tres consellers de la comissió de govern són afins als populars. El Suprem, segons informa el digital Confilegal,  ha anul·lat el nomenament del sotsdirector tècnic de la secció d’Enjudiciament impulsat pel conseller José Manuel Suárez Robledano, president d’aquesta secció, en considerar que es va adjudicar la plaça amb “una justificació inconsistent”, afavorint el seu candidat.

El conflicte ve de lluny. La plaça en qüestió va estar ocupada en règim d’interinitat durant dos anys per Agustín Pérez-Cruz, a proposta de Súarez Robledano. A finals del 2013 es va convocar la plaça pel procediment de lliure designació. S’hi van presentar 16 candidats-. L’“elegit”, segons Confilegal, era Pérez-Cruz, però aquest no es va presentar i Suárez Robledano va declarar desert el concurs al considerar que cap candidat complia els requisits.

Primera sentència en contra

La decisió va ser recorreguda davant del Tribunal Suprem per l’Associació de Cossos Superiors de Lletrats i Auditors dels Tribunal de Comptes, que va dictar la primera sentència contra el Tribunal de Comptes al considerar que s’havia declarat desert sense cap justificació i apuntava que la tria estava “capritx de qui ha de fer la designació”.

El tribunal va tornar a convocar la plaça, i aquest cop sí que es va presentar Pérez-Cruz així com la majoria dels candidats que ho va fer la primera vegada, i va ser l’elegit. El nomenament va ser novament recorregut i el Suprem el va tornar a anul·lar. Llavors Suárez Robledano, enlloc de triar a qualsevol dels lletrats que es van presentar a la plaça i que acreditaven anys d’experiència a la secció d’Enjudiciament, va proposar José Manuel Alonso Núñez, que mai no havia treballat a Tribunal de Comptes.

La resolució va ser recorreguda per un dels aspirants així com per l’Associació de Cossos Superiors de Lletrats i Auditors dels Tribunal de Comptes i el Suprem, per tercera vegada l’ha anul·lat en una sentència amb data del 30 d’abril passat.