El fiscal en cap del Tribunal de Comptes, Miguel Ángel Torres, ha enviat a la Fiscalia General de l'Estat un informe en el qual sol·licita que s'investiguin les possibles responsabilitats penals i comptables dels dirigents de la Generalitat per ús de diners públics en favor del procés independentista entre 2011 i 2017, segons ha avançat El Mundo.

En concret, el Tribunal de Comptes demana que s'examini si el Govern de Carles Puigdemont va destinar fons públics per a l'1-O quan ja havia estat il·legalitzat, comptant amb el precedent de la condemna a Artur Mas i membres del seu Govern per l'organització de la consulta del 9-N del 2014.

La investigació neix a partir d'una denúncia presentada per les entitats espanyolistes Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució, que consideren que Puigdemont i el seu Govern haurien d'abonar, del seu propi patrimoni, uns 89 milions d'euros que inclourien els 87 milions que va costar el desplaçament de policies a Catalunya per fer front a l'operatiu.

La denúncia la van presentar els advocats Manuel Zunón i Manuel Miró i considera que el govern de Puigdemont va generar aquestes despeses quan va fer el referèndum tot i la suspensió del Tribunal Constitucional. Paral·lelament, la Fiscalia del Tribunal de Comptes també va presentar una denúncia al Tribunal de Comptes per reclamar a Puigdemont, el seu Govern i altres alts càrrecs de la Generalitat els diners utilitzats pel mateix motiu. Sense especificar-ne la quantitat, el ministeri públic calculava uns 8 milions d'euros tenint en compte que s'ha documentat en els procediments penals oberts, al Suprem i al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona.

També investiga la projecció exterior

A més, segons ha avançat El País, també s'ha remès un informe en el qual es sol·licita la investigació de possibles responsabilitats penals i comptables dels dirigents de la Generalitat de Catalunya per l'ús donat als diners públics "en l'execució de les polítiques d'acció exterior" a favor del procés independentista entre 2011 i 2017 . La conclusió del fiscal es basa en un ampli informe del Tribunal de Comptes, a què ha tingut accés el mitjà citat, que es votarà en el ple de l'organisme aquest dijous. Els diners sota sospita supera els 7,3 milions d'euros.