El Tribunal Suprem ha demanat investigar la declaració de l'excap de Difusió Institucional de la Generalitat, Jaume Mestre, com a testimoni del judici al procés per un presumpte delicte de fals testimoni. El 13 de març del 2019, just en acabar de declarar, la Fiscalia ja va demanar que es portés el cas de Mestre al jutjat de guàrdia per fals testimoni, i ara el tribunal presidit per Marchena l'ha fet arribar als jutjats ordinaris per investigar si va incórrer en aquest delicte durant la seva compareixença.

En una providència del 25 de juny a la qual ha tingut accés El Confidencial, els magistrats indiquen que han detectat indicis i enviaran la gravació de la sessió 16 del judici al jutjat d'instrucció degà de Madrid "per si poguessin existir motius per procedir pel delicte de fals testimoni".

Les respostes al fiscal

Durant la seva compareixença, Jaume Mestre va respondre de forma evasiva a una part de l'interrogatori del fiscal Jaime Moreno, que es va centrar sobretot en la campanya de les vies del tren emesa per TV3 els dies previs al referèndum de l'1-O. Mestre va contestar les preguntes del fiscal amb continuats "no ho sé" o "no ho recordo", i Manuel Marchena va interrompre l'interrogatori per advertir-lo del delicte de fals testimoni.

 

Quan va acabar l'interrogatori, la Fiscalia va denunciar Mestre per fals testimoni. El president del tribunal va reaccionar immediatament i va exposar que fins que no sortís la sentència no es valoraria si Mestre va mentir o alterar la realitat. Un any després, el Suprem sí que demana investigar la compareixença del l'excap de Difusió de la Generalitat per aquest delicte.

La campanya de TV3

La campanya de les vies del tren que es va emetre per TV3 i en altres mitjans va ser una de les cartes de la Fiscalia per mirar de provar la malversació als acusats pel referèndum de l'1-O. Diversos testimonis van declarar durant el judici que la campanya entrava dins les campanyes institucionals gratuïtes que emetia la televisió catalana, però la responsable de la CCMA Núria Llorach va fer dues factures que el fiscal va utilitzar repetidament.

judici proces sala tribunal suprem

La Sala del Tribunal Suprem durant el judici al procés. / EFE

Unes factures, però, que ningú reconeix haver pagat . "Les factures no són la meva responsabiltiat", va insistir Jaume Mestre a preguntes de les defenses. Per la seva banda, Llorach no va declarar perquè està imputada i es va acollir al seu dret de no respondre en aquest judici. Per tant, no es pot contrastar la informació de Mestre.

"No sé per què es va emetre l'espot", va dir Mestre finalment, i Manuel Marchena va acabar dient que "el tribunal es queda amb aquesta resposta".