El magistrat del Tribunal Suprem Andrés Palomo ha elevat un escrit a la Sala Segona de l'òrgan judicial per proposar dirigir un suplicatori al Congrés dels Diputats que permeti procedir penalment contra el diputat del Partit Popular, Alberto Casero —qui també és recordat pel seu error en la votació de la reforma laboral—. El jutge veu "indicis racionals" de presumptes delictes de prevaricació i malversació que s'haurien comès durant l'etapa en què Casero va ser alcalde de Trujillo (Cáceres) i que concretament estarien relacionats amb alguns acords i contractes de serveis efectuats entre el 2017 i 2018.

Palomo raona que hi ha indicis que Alberto Casero va "concertar contactes de servei, patrocini o convenis amb diferents persones o entitats incomplint tota mena de formalitat exigida per la normativa aplicable en cada cas". La investigació està oberta des del mes de març, que va ser quan el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Trujillo va elevar una exposició raonada en què veia un presumpte delicte "continuat" de prevaricació administrativa per part de Casero. La Fiscalia va afegir que també hauria comès un presumpte delicte de malversació.

En l'exposició elevada a la Sala Segona, el magistrat Andrés Palomo destaca la detecció de "contractacions verbals o sense tramitació ni publicitat en aquells supòsits en què la quantia d'aquestes ho requeria". Paral·lelament, el jutge apunta que hi havia una "elusió dels mecanismes de control" per part d'Alberto Casero i assenyala que el que encaixa amb el delicte de prevaricació és precisament el fet que hi hagués "assumpció directa de pagaments" per la prestació de serveis en què el municipi de Trujillo era només una part. Per a més inri, el magistrat sosté que els fets investigats també apunten a un delicte de malversació, donat que el diputat popular, en la seva condició d'alcalde, "s'hauria excedit de les seves facultats d'administració del patrimoni del consistori", fet que hauria contribuït a un "perjudici" que eleva a més de 50.000 euros per pagaments que "no corresponien a l'Ajuntament de Trujillo o que es van realitzar per serveis no prestats".

Més específicament, entre els contractes que hi ha sota sospita, el març de 2017 Casero va contractar un psicòleg per prestar serveis al consistori en matèria de violència de gènere. Ara bé, explica el jutge que el llavors alcalde de Trujillo "no va informar ni aportar a l'Ajuntament el contracte subscrit, ni es va fer un expedient de contractació, ni es va realitzar el preceptiu informe de l'òrgan de contractació sobre la necessitat del servei ni tampoc es va aprovar la despesa". Un altre exemple es remunta al setembre de 2017, quan Alberto Casero va signar un contracte amb el president de la Cambra de Comerç del Perú a Espanya amb el qual comprometia l'Ajuntament a un pagament de 25.000 euros. El problema rau en el fet que no es va retre comptes als serveis econòmics i jurídics del consistori, l'acord no fou aprovat prèviament ni tampoc es va sotmetre a informació pública (no es va publicar al Butlletí Oficial de l'Estat), indiquen les proves documentals.

L'any 2018 es va efectuar un contracte de serveis de comunicació i promoció de la Fira del Formatge de Trujillo per un import superior a 15.000 euros. En aquests casos, degut a la quantia, cal seguir el procediment de licitació i adjudicació, però es va recórrer a la contractació menor, que és el mecanisme a seguir quan no se supera el llindar dels 15.000 euros.

El jutge rebutja arxivar la causa

A més de seguir els tràmits per poder jutjar l'exalcalde de Trujillo, sol·licitant el suplicatori al Congrés dels Diputats donat que Casero té la condició d'aforat en tant que diputat, el magistrat Andrés Palomo ha dictat una interlocutòria en què rebutja l'arxivament de la causa, petició que havia fet Alberto Casero. La decisió del jutge es basa en el fet que "resulta necessària la investigació efectiva de conductes susceptibles d'integrar-se en delictes de prevaricació i malversació". El dirigent del Partit Popular havia defensat —i manté— que no ha comès cap delicte de prevaricació "tot i que pogués haver-hi problemes administratius en els acords i contractes" investigats.

En seu judicial, Alberto Casero va admetre que la tramitació d'aquests contractes "no havia seguit els procediments administratius pertinents", però que "en cap cas suposen una desviació de poder". A més, segons Casero, "per més errors administratius que poguessin existir, i que donat el funcionament i precarietat de mitjans de l'Ajuntament són perfectament comprensibles, tots els treballs contractats es van efectuar i prestar". Després de la declaració, la Fiscalia va mostrar-se contrària a la petició d'Alberto Casero d'arxivar la causa i el magistrat del Tribunal Suprem ha confirmat aquest dilluns que no dona el cas per tancat.