El Tribunal Suprem ha establert que les persones que hagin estat en presó preventiva i després hagin estat absoltes o la seva causa arxivada tenen dret a una indemnització.

La Sala Contenciosa Administrativa aplica per primera vegada la doctrina del Constitucional que el juny passat va obrir la porta a la possibilitat que tots ells puguin ser compensats pel temps transcorregut en presó preventiva, un cas que pot aplicar-se a l'expresident del FC Barcelona Sandro Rosell, que va passar 22 mesos en preventiva i posteriorment va ser absolt.

Abans s'exigia que es demostrés que no s'havia produït un delicte, amb la qual cosa quedaven exclosos els afectats en casos en els que es donava per provada l'existència d'un delicte, però no la seva participació, com recentment va ocórrer amb Rosell.

Però amb la decisió del TC s'obre el ventall de casos a indemnització a aquells que hagin estat absolts en tots els casos, sempre que se li hagin causat perjudicis.

Jutjat d'Hospitalet de Llobregat

En el cas examinat pel Suprem, es condemna a l'Administració de Justícia a abonar una indemnització de 3.000 euros a un home que va estar 351 dies en presó preventiva per decisió d'un jutjat d'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) després de ser denunciat per un delicte de violació i un delicte de lesions, per ser finalment absolt per l'Audiència de Barcelona.

Prenent aquest exemple, el Suprem estableix a partir de la decisió del TC que la presó preventiva indeguda dona dret a indemnització al perjudicat "en tots els supòsits d'absolució per qualsevol causa o de sobreseïment lliure".

Sobre la quantia de la indemnització per presó indeguda, el Suprem recorda que la Llei assenyala que s'establirà "en funció del temps de privació de llibertat i de les conseqüències personals i familiars que s'hagin produït".