El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional part de l'article de la llei orgànica del Poder Judicial (LOPJ) que regula les indemnitzacions per als presos preventius que han resultat absolts pels tribunals. Aquesta sentència obre la porta a la possibilitat que tots els presos preventius que no han arribat a ser condemnats puguin ser indemnitzats per l'Estat.

L'article declarat inconstitucional, el 294.1, sosté que només seran indemnitzats els presos preventius que “siguin absolts per inexistència del fet imputat o que per aquesta mateixa causa s'hagi dictat acte de sobreseïment lliure”. L'alt tribunal troba inconstitucional els incisos "per inexistència del fet imputable" i "per aquesta mateixa causa", que declara nuls.

Fins ara el Tribunal Suprem havia establert com a doctrina consolidada que la inexistència del fet —és a dir, del delicte— donava dret a la indemnització, però no reconeixia aquest dret als presos preventius en el supòsit de falta de prova.

La majoria dels magistrats han considerat que aquests incisos són contraris als articles 14 i 24.2 de la Constitució. L'article 14 de la Carta Magna estableix que “els espanyols són iguals davant la llei, sense que pugui prevaler cap discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social”. L'article 24.2 fa referència a la presumpció d'innocència.

Recursos d'empara pendents

El Constitucional ha resolt d'aquest manera la qüestió interna d'inconstitucionalitat plantejada pel ple de l'Alt Tribunal. El TC té pendents de resoldre des del 2008 fins a 29 recursos d'empara per aquesta qüestió.

La sentència obre la porta a la possibilitat que tots els presos preventius que finalment no hagin estat condemnats siguin indemnitzats. Seria el cas de l'expresident del FC Barcelona Sandro Rosell, que va ser absolt després de passar 21 mesos a la presó.