Ara que el president del Parlament Roger Torrent i la Mesa de la cambra estan sota vigilància contínua del Tribunal Constitucional, s'ha fet pública una sentència de l'Alt Tribunal que ha determinat que Torrent va vulnerar els drets de l'oposició en tramitar el 2018 unes esmenes de la CUP sobre una proposta de resolució que reiterava la declaració unilateral d'independència (DUI) de 2017.

L'escrit, al qual ha tingut accés Europa Press, accepta un recurs que va presentar Cs i declara que "s'ha vulnerat el seu dret a exercir les funcions representatives" i anul·la la decisió de la Taula del Parlament per la qual va admetre a tràmit aquestes esmenes.

Aquestes esmenes mai no van arribar a votar-se en el ple perquè finalment la CUP i JxCat van pactar una resolució alternativa i rebaixada respecte a la proposta inicial dels cupaires, de manera que el Parlament va evitar ratificar la DUI.

Recurs de Cs

El partit taronja va presentar un recurs davant del TC per la decisió de la Mesa de tramitar les esmenes de la CUP i ara el tribunal ha sentenciat donant la raó Cs.

El TC argumenta que la Mesa hauria d'haver inadmès les esmenes perquè les considera inconstitucionals i contradiu resolucions seves anteriors, com la que suspenia la llei del referèndum aprovada per convocar l'1-O.

El Constitucional afirma que la Mesa i Torrent coneixien que admetre a tràmit les esmenes implicava "no respectar l'ordenat" pel TC, pel que creu que era el seu haver de paralitzar la iniciativa. "S'ha de concloure que la Mesa del Parlament i el seu president han faltat al seu deure constitucional d'acatar el resolt pel TC", acaba l'Alt Tribunal.