La moció de la CUP, que reitera els “objectius” de la declaració de ruptura del 9-N del 2015, serà debatuda en el ple del Parlament d’aquest dimecres i dijous. Així ho ha acordat la Mesa aquest dilluns a la tarda, que després d’escoltar la Junta de Portaveus ha tombat les peticions de reconsideració que havien presentat Ciutadans, el PSC i el PP. El text dels cupaires, que també insta el Govern a recuperar lleis socials tombades pel Tribunal Constitucional, va ser admès a tràmit en la reunió de la Mesa de dimarts passat.

Segons fonts parlamentàries, els representants de JxCat, ERC, els comuns i la CUP han defensat la llibertat per debatre aquesta moció al Parlament, mentre la resta de partits de l’oposició s’hi han oposat, recordant que els lletrats de la cambra ja van advertir el novembre del 2015 que no es podien tramitar aquest tipus d’iniciatives.

La CUP vol que JxCat i ERC ratifiquin els “objectius” de la resolució sobre l’inici del procés polític, aprovada el 9 de novembre del 2015, després de les eleccions del 27-S. Aquell text, declarat inconstitucional pel Tribunal Constitucional, posava les bases per a la creació d’un Estat independent sense supeditar-se les decisions al TC ni a cap altra institució de l’Estat.

El text, registrat dilluns passat pels anticapitalistes, també insta el Govern a “fer efectiu el contingut” de les lleis tombades pel Tribunal Constitucional. Totes les lleis esmentades, un total de deu, tenen caràcter social. En canvi, no hi apareix la llei de transitorietat jurídica, també suspesa per l’alt tribunal espanyol.

Arguments jurídics

En la resolució motivada per desestimar les reconsideracions, la majoria de la Mesa argumenta que, si bé la moció es refereix a la declaració del 9-N, "no implica l'aprovació de nou de la dita resolució en la totalitat del seu redactat, sinó que es limita a a reiterar els objectius polítics que aquella contenia". Recorda que aquell objectiu formava part del programa polític del subgrup parlamentari que la presenta.

En aquest sentit, argumenten que "la Constitució espanyola vigent no prohibeix ni estableix límits al debat polític, especialment a aquell que es produeix en seu parlamentària". Afegeixen que el seu debat no suposa un "trencament de l'ordre constitucional imperant", perquè no té efectes jurídics. "La moció és un acte parlamentari de naturalesa estrictament política", assenyalen.

Finalment, la majoria de la Mesa justifica que el reglament del Parlament estableix "una caducitat per finiment de legislatura de les tramitacions parlamentàries", fet que suposa que la declaració del 9-N "no pot estendre la seva eficàcia més enllà de la legislatura en la qual s'ha originat", que és la legislatura anterior. Admetent les reconsideracions, conclouen, s'estaria limitant el dret a participació política.