Cop de porta del ple del Tribunal Constitucional (TC) a la petició dels eurodiputats exiliats, el president a l’exili, Carles Puigdemont, i Toni Comín, contra la Junta Electoral Central (JEC). El tribunal espanyol ha desestimat un recurs d’empara sol·licitat pels dos eurodiputats contra els acords de la JEC espanyola a través del qual es rebutjava la validesa de la promesa no presencial d’acatament de la Constitució efectuada pels demandats un cop van ser escollits a les eleccions europees del maig del 2019.

 La Junta Electoral Central va pactar comunicar al Parlament Europeu que els seus escons estaven vacants, així com suspendre les seves prerrogatives mentre Puigdemont i Comín no complissin el requisit de l'acatament presencial. Però el Constitucional afirma ara que ja no pot donar l'empara perquè tots dos exerceixen d'eurodiputats amb total normalitat. La defensa de Puigdemont i Comín, liderada pel penalista Gonzalo Boye, va introduir aquest dilluns un nou element al debat, però el TC ha decidit no acceptar el recurs presentat en el qual reclamaven al mateix Tribunal Constitucional que abans de pronunciar-se sobre aquest tema valorés si  resoldre aquesta qüestió és competència seva. La defensa dels eurodiputats a l'exili apunta que es tracta d'un tema sobre el qual el Parlament Europeu té la decisió final i que, per tant, valorar la seva legalitat és competència exclusiva del TJUE.

El TC té en compte que Puigdemont i Comín són eurodiputats

Com en la sentència dictada el passat 15 de novembre, el Tribunal Constitucional ha tingut en compte que el Parlament Europeu va acceptar l'elecció dels demandants com a diputats a la sessió plenària de 13 de gener de 2020, amb efectes retroactius a l'inici de la legislatura, i l'exercici ple des de llavors dels drets corresponents a l'estatut de diputat europeu. En altres paraules, el TC torna a afirmar que Puigdemont i Comín són eurodiputats i exerceixen lliurement. Aquesta circumstància, que és posterior als acords impugnats, però prèvia al plantejament de la demanda d'empara, implica una satisfacció extraprocessal de la pretensió nuclear del recurs, és a dir, accedir a la condició de diputat europeu amb ple exercici de la funció parlamentària. 

Aquest exercici del càrrec representatiu no el neguen els recurrents en manifestar la seva discrepància amb la sentència de fa dues setmanes en l'escrit registrat aquest mateix dilluns per la seva defensa. El fet que Puigdemont i Comín puguin exercir d'eurodiputats amb normalitat ha conduït el TC a apreciar l'extinció de l'objecte de la pretensió principal d'empara i de totes les derivades, fet que justifica la desestimació del recurs d'empara.