La Fiscalia Especial Antidroga ha remès en les últimes hores un escrit d'acusació contra José Ramón Prado Bugallo, més conegut com a Sito Miñanco i una cinquantena més d'investigats per suposadament pertànyer a una organització a la qual se li atribueixen diferents delictes emmarcats en l'operació Mito. Miñanco hauria dirigit un entramat, també des de la presó, a través del qual pretenia introduir a Espanya gairebé quatre tones de cocaïna. Entre aquests acusats destaca l'advocat de Carles Pugidemont, Gonzalo Boye, a qui demanen 9 anys de presó, a banda d'una multa de 2,7 milions d'euros, per blanqueig de capitals.  

Els arguments de la defensa de Boye 

Fa pocs dies i després que l'Audiència Nacional obrís un judici oral contra ell per un presumpte delicte de blanqueig de capitals, Gonzalo Boye va compartir les proves per rebatre aquesta acusació. Cal tenir en compte que al setembre, Boye va demanar practicar noves diligències a la investigació o el sobreseïment de l’acusació contra ell per falta de consistència de les proves, que se sustenten en la declaració de dos dels imputats. El 6 de febrer del 2017, la policia va requisar 889.620 euros als equipatges de cinc de les persones processades en aquest cas. Des del primer moment, un d’ells, Manuel González Rubio en va assumir la propietat i va explicar que portava aquests fons a Colòmbia on estava muntant una empresa. Per defensar-se de les acusacions contra ell i la resta dels implicats va acudir al despatx de Boye, de qui ja era client des del 2010 arran de les seves activitats com a empresari. Per aquesta raó, la defensa argumenta que Boye “no tenia motiu per sospitar” de l’origen ni de l’objectiu del capital intervingut”. 

Com la Fiscalia, la instrucció responsabilitza Boye de blanqueig de capitals en concurs amb un delicte continuat de falsificació en document oficial. En què fonamenten aquestes acusacions? Doncs en les declaracions de dos dels altres acusats, el mateix González Rubio i Manuel Puentes Saavedra que asseguren que ells dos i Sito Miñanco, el cap de l'operació, es van reunir amb Boye per confeccionar els contractes (la compravenda d'unes lletres) que havien fet servir per blanquejar els diners. Des de la defensa de Boye han aclarit que aquestes declaracions són falses. A més, clar tenir en compte que Puentes Saavedra va canviar la seva declaració per inculpar a Boye, i després d'això va aconseguir quedar en llibertat. 

Informes que confirmen el que diu Boye 

Aquestes reunions amb González Rubio, Puentes Saveedra i Miñanco no es van produir mai, segons la defensa de l'advocat, cosa que demostren amb informes pericials en què se situa on eren els mòbils de les persones afectades en els dies i hores que assenyalades. Aquest informe demostra que les reunions no es van poder produir ja que, de fet, Gonzalez Rubio ni tan sols era a l’Estat espanyol, mentre que Sito Miñanco no era a Madrid.

Missatges de suport 

Aquest escrit de la Fiscalia ja ha tingut reaccions, com ara la del president a l'exili, Carles Puigdemont. "He conegut aquesta barbaritat mentre érem a la comissió de l'Eurocambra que investiga l'escàndol Pegasus", ha dit Puigdemont a Twitter. El president ha qualificat aquesta petició com "una venjança i un acarnissament" contra el seu advocat "fruit de la impotència perquè els ha derrotat". Puigdemont ha afegit: "El voldrien manyac, però no es rendirà". A la mateixa xarxa social, ha reaccionat Josep Lluís Alay, que també ha volgut enviar un missatge de suport a l'advocat. "El fiscal Ignacio de Lucas demana en el seu escrit d’acusació més de 9 anys de presó per a Gonzalo Boye, en lloc d’investigar un assassinat. No es cansen mai de perseguir l’advocat del President Carles Puigdemont. Tot el meu suport amic Gonzalo Boye davant aquest nou atac de l'estat espanyol".  A més de Puigdemont i Alay, també han manifestat el seu suport a l'advocat l'expresident de la Generalitat Quim Torra, entre d'altres.