El Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat un recurs que va presentar el propietari de la nau del municipi barceloní de Bigues i Riells on van ser trobades prop de 10 milions de paperetes per al referèndum d'independència de Catalunya de l'1-O, que va al·legar vulneració de drets en la seva detenció.

Així ho acorda el TC en una sentència en la qual no admet el recurs del propietari de la nau, Pau Furriol Fornells, contra la interlocutòria dictada el 21 de setembre del 2017 pel jutjat d'instrucció número 29 de Barcelona, que va arxivar l'expedient d'habeas corpus que va promoure en relació amb la seva detenció. Furriol volia acollir-se a l'habeas corpus, és a dir, el "dret del ciutadà detingut o pres a comparèixer immediatament i públicament davant un jutge o tribunal perquè resolgui si el seu arrest va ser o no legal, i si s'ha d'aixecar o mantenir", i va al·legar vulneració dels drets a la llibertat personal i a l'assistència lletrada.

Pau Furriol va ser detingut a les vuit menys vint del matí del 20 de setembre del 2017 i va ser posat en llibertat per la Guàrdia Civil a l'una del migdia de l'endemà. Furriol va denunciar que la Guàrdia Civil no va comunicar immediatament la seva detenció al Col·legi d'Advocats de Barcelona i no el va informar dels motius del seu arrest sinó que es va limitar a dir-li que es fonamentava en la presumpta comissió de delictes de desobediència i malversació, la qual cosa va trobar insuficient.

La fiscalia es va oposar al recurs de Furriol i va considerar que havia de ser rebutjat perquè s'havia interposat fora del termini legalment establert. El TC atén el criteri del fiscal i explica que la notificació de les resolucions judicials que van posar fi al procediment d'habeas corpus es va produir el mateix dia en el qual es van dictar, el 21 de setembre del 2017, per la qual cosa que el termini legal de vint dies previst a la llei per recórrer davant el TC finalitzava a les tres de la tarda del 23 d'octubre del 2017. El recurs de Furriol es va presentar el 3 de novembre del 2017, "en un moment en el qual aquest termini ja havia expirat àmpliament".

En tot cas, el TC aclareix que "l'actuació policial discutida, que és la detenció del recurrent, ni tan sols havia estat ordenada per l'autoritat judicial sinó que va ser adoptada de forma autònoma per la unitat policial actuant".