El Tribunal Constitucional ha justificat la situació de bloqueig que pateixen els recursos presentats pels presos polítics per la complexitat del cas, que els obliga a ser "minuciosos". Quaranta vuit hores després que Jordi Sànchez i Jordi Turull iniciessin una vaga de fam per denunciar aquesta situació de bloqueig, que els impedeix recórrer a la justícia europea, l'alt tribunal ha respost d'aquesta manera a la protesta dels presos polítics.

El ple del Tribunal Constitucional ha decidit per unanimitat admetre a tràmit els recursos presentats la setmana passada per Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull en els quals demanaven la seva llibertat, emparant-se en aquest nou escrit en la recent sentència dictada pel Tribunal Europeu de Drets Humans que resol el cas Dermitas contra Turquia. La sentència del tribunal europeu davant l'empresonament d'un diputat kurd sosté que el dret polítics són incompatibles amb la privació de llibertat.

El Constitucional, a la nota on informa de l'acceptació a tràmit dels recursos, justifica la lentitud amb que està resolent els recursos presentat pels presos polítics en "la compleixitat d'aquest procés, en el que s'integren dret fonamentals i l'anàlisi de qüestions d'estricte naturalesa penal". Aquest fets, insisteix el TC, "està obligant el Tribunal a fer una tasca minuciosa d'estudi, per aconseguir, quan abans millor, la protecció dels drets fonamentals implicats".

Vaga de fam

Aquesta justificació del TC té lloc després que Sànchez i Turull iniciessin dissabte passat una vaga de fam per denunciar la situació de bloqueig que viuen els recursos que han presentat davant del Constitucional, que impedeixen als presos polítics recórrer a la justícia europea.

Fins ara s'han presentat una trentena de recursos d'empara, dels quals quatre estan pendents d'admissió, per diverses circumstàncies, que estan sent estudiats i seran objecte de resolució conforme al calendari del tribunal.