Res. El Tribunal Constitucional (TC) ha denegat a Pau Juvillà de retornar-li l’acta de diputat de la CUP al Parlament de forma cautelar mentre resol el fons del seu recurs, segons la resolució coneguda aquest dijous. L’exdiputat de la CUP ha qualificat la decisió de “previsible però injusta” perquè “li nega el retorn de l’acta de diputat mentre segueix sense una sentència ferma”, fent referència a la condemna de 6 mesos d’inhabilitació, dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i ha que recorregut al Tribunal Suprem. El juny passat, el TC ja va comunicar a Juvillà que analitzaria el seu cas en considerar-lo rellevant i que no existeix jurisprudència. Ara, el tribunal li ha denegat el recurs d’empara en considerar que el “perjudici irreparable” que exposa en la petició de la mesura cautelar afecta al fons de la seva reclamació, i el TC no s’hi pot avançar, tal com marca la jurisprudència.

 En concret, el recurs d’empara que va presentar l’exdiputat de la CUP Pau Juvillà és contra l'acord del  3 de febrer passat que va firmar la Secretaria General del Parlament pel qual se li va retirar l'escó del Parlament, arran de la condemna de sis mesos d'inhabilitació per no haver retirat uns llaços grocs pels presos polítics del seu despatx de la Paeria de Lleida quan era regidor. Per la seva part, la fiscalia exposa que Juvillà demana suspendre l’acord impugnat pel Parlament i aquesta resolució administrativa “es limita a materialitzar” a la cambra el que va ordenar la Junta Electoral Central (JEC) el 20 i 27 de gener passats, i, per tant, la suspensió no seria efectiva. I afegeix que  Juvillà ha recorregut per la via del contenciós administratiu al Tribunal Suprem contra la resolució de la JEC. El TC comparteix el raonament de la fiscalia i per aquest motiu també li denega la suspensió cautelar.

Els arguments de l’exdiputat de la CUP

En el recurs, Pau Juvillà, representat per l’advocat Benet Salellas, va demanar la suspensió de la seva retirada de l’acta de diputat, tot afirmant que l’ordre de la Secretaria General del Parlament de donar de baixa al diputat és “un acte parlamentari del qual no ha pogut tenir tutela jurisdiccional prèvia”, i, per tant, el Tribunal Constitucional és una primera tutela per garantir els seus drets de representació política.

El TC, però, no comparteix els arguments de Juvillà.  Primer, indica que l’acte que impugna ja està executat. I, en segon lloc, el “perjudici irreparable” que al·lega “seria anticipar la decisió de fons” del recurs que ha d'analitzar el tribunal i que no es pot analitzar de forma cautelar.