El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs que va presentar el dirigent de la CUP Pau Juvillà contra l'acord per el qual se li va retirar l'escó del Parlament arran de la condemna de sis mesos d'inhabilitació per no haver retirat uns llaços grocs pels presos polítics del seu despatx de la Paeria de Lleida quan era regidor. Segons ha informat aquest dilluns l'òrgan, la Sala Segona del tribunal ha estimat pertinent estudiar el fons del recurs d'empara interposat contra l'acord del 3 de febrer que va firmar la llavors secretària general de la Cambra, Esther Andreu, que justament ha dimitit en aquestes últimes setmanes per un malestar acumulat tant en aquest cas com especialment per una polèmica amb el seu fill uixer. 

L'acord que ha impugnat la defensa de l'exdiputat cupaire ordenava als funcionaris del Parlament complir amb la resolució de la Junta Electoral Central (JEC), que establia que se li havia de suspendre el seu escó al comptar amb una condemna per sentència no ferma del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Aquesta resolució de la JEC va ser emesa després dels moviments dels partits de la dreta, que així ho van forçar. En el recurs, Juvillà va argumentar que s'han vulnerat tres drets fonamentals: de participació política, de presumpció d'innocència i de llibertat d'expressió. 

Va ser el passat mes de desembre quan el tribunal va condemnar Juvillà per negar-se a retirar els llaços grocs de la Paeria i va ser el febrer quan se li va retirar l'acta de diputat, després de múltiples moviments dels partits independentistes per preservar el seu escó i que no van acabar bé. Això va provocar que la qüestió de Juvillà acabés fent  trontollar les relacions dins de l'independentisme, ja que ERC, Junts i la CUP van acabar amb retrets, amb la mirada posada contra la presidenta, Laura Borràs, i amb Juvillà inhabilitat.

Malgrat el fracàs a nivell polític, Juvillà ha intentat esgotar totes les instàncies de l'estat espanyol abans de, tal i com ja anunciat la CUP, portar el seu cas al Tribunal Europeu de Drets Humans. De fet, també el Tribunal Suprem a hores d'ara estudia els recursos que van presentar Juvillà i el Parlament contra la decisió de la JEC. En el cas del Constitucional, va presentar el recurs d'empara al considerar vulnerat el seu dret de participació, de presumpció d'innocència i de llibertat d'expressió. "Òbviament, anirem fins al final i no donarem el braç a tòrcer tant pel que fa a la vulneració de drets d'en Pau com per la persecució política que pateix l'independentisme per part de l'estat espanyol”, va dir en roda de premsa el diputat Xavier Pellicer.