El Tribunal de Comptes ha publicat l'Informe de fiscalització de l'anàlisi de l'impacte normatiu en els Ministeris de l'Àrea Polític-Administrativa de l'Estat i els resultats són preocupants. Un percentatge superior al 25%, els expedients de la mostra presenten deficiències, o bé perquè no s'inclou esment a aquests principis en l'exposició de motius o preàmbul de la norma, o perquè la justificació de l'adequació de la norma a ells resulta insuficient. 

També s'han observat deficiències en l'anàlisi pressupostari, que afecten el 30% dels expedients de la mostra seleccionada. Els motius? L'anàlisi pressupostari és parcial o bé s'omet la quantificació de l'impacte pressupostari o perquè els resultats són massa genèrics, provisionals i orientatius.

En definitiva, un de cada quatre projectes del govern de Pedro Sánchez són deficients. Especialment se centra en la tasca de l'Oficina de Coordinació i Qualitat Normativa que depèn de la Vicepresidència de Carmen Calvo.

Manca de transparència

L'informe assenyala que més de la meitat de les Memòries examinades han presentat deficiències en la descripció dels tràmits i consultes realitzades, sobretot per la manca de menció de tots els tràmits efectuats, en l'absència d'incorporació a la Memòria d'un resum de les principals observacions o recomanacions contingudes en els informes.

A més, en el 45% dels expedients de la mostra s'ha comprovat que algun dels documents legalment establerts no figuraven publicat al Portal de Transparència del govern.

Què demana el Tribunal?

Per esmenar les deficiències, el Tribunal de Comptes sol·licita intensificar la tasca d'actualització de les Memòries de l'Anàlisi d'Impacte Normatiu reflectint les diferents modificacions i observacions que s'incorporin al llarg de la tramitació.

Aquest òrgan comprovar el desenvolupament de l'activitat econòmica i financera del sector públic als principis de legalitat, eficiència i economia. En la fiscalització s'utilitzen tècniques d'auditoria idònies a la fiscalització pretesa. A grans trets, demana millorar el sistema de seguiment de les observacions i recomanacions que té implantat.