El Ple del Tribunal de Comptes ha decidit sancionar el Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) amb una multa que ascendeix als 241.399,90 euros per l'acceptació de donacions finalistes, detectades en la comptabilitat anual 2018-2019, i que estan expressament prohibides per la legislació que regula com ha de ser el finançament dels partits polítics. Concretament, la sanció s'imposa per l'incompliment de l'article 5.a de la llei orgànica sobre finançament de partits polítics, on es recull que les formacions "no podran acceptar o rebre directament o indirectament donacions anònimes, finalistes o revocables". La llei tampoc permet rebre donacions que provinguin d'una mateixa persona per valors que superin els 50.000 euros anuals o les donacions procedents de persones jurídiques i ens que no tinguin personalitat jurídica.

A més del PDeCAT —partit hereu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i dissolt des del mes d'octubre de 2023—, el Tribunal de Comptes ha multat Nueva Canarias amb 42.000 euros per —en aquest cas— no haver presentat en el termini escaient la seva comptabilitat anual corresponent als exercicis 2020 i 2021. Aquesta multa també té a veure amb la "falta del deure de col·laboració" amb aquest òrgan en la "fiscalització dels comptes anuals de 2018 i 2019" i, en darrera instància, per una "falta d'un sistema d'auditoria o control intern" l'any 2020. Segons exposa un comunicat del Tribunal de Comptes, Nueva Canarias ha reconegut aquests fets i ja ha pagat la multa corresponent. El tercer partit multat és Més per Mallorca: l'òrgan fiscalitzador també els ha sancionat per la mateixa raó que el PDeCAT, és a dir, per haver rebut donacions finalistes. En aquest cas, l'import de la sanció ha estat inferior (30.000 euros) perquè Més ha admès aquest error i perquè ha procedit al dipòsit voluntari de la quantia de la multa. Els tres partits, si ho estimen oportú, poden presentar un recurs contenciós-administratiu davant el Tribunal Suprem, tot i que en el cas de Nueva Canarias i Més per Mallorca sembla que no serà així, ja que han reconegut els fets i han pagat les sancions corresponents.

El concurs de creditors del PDeCAT, tancat amb un passiu de 6,4 milions

Aquest mateix mes de gener també s'ha conegut que el jutjat mercantil número 8 de Barcelona va acordar el tancament del concurs de creditors del PDeCAT i ho va fer amb un passiu de 6.455.803,32 euros. La interlocutòria estipulava que no és possible oposar-se a la conclusió del concurs i que calia activar les actuacions que se'n derivessin. D'aquest deute, la gran majoria correspon a la previsió que la llei els obligava a tenir calculats perquè el PDeCAT està processat per l'Audiència Nacional en la causa del 3%. En concret, aquesta xifra ascendeix als 6,3 milions. En aquest cas concret, des del PDeCAT esperaven que, com que ja no existeixen com a persona jurídica, se'ls deslliurés de la causa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!