El Ple del Tribunal de Comptes ha aprovat aquest dijous el seu informe sobre les denominades 'ambaixades' catalanes i el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, conegut com a Diplocat, que el Govern espanyol va liquidar el desembre de 2017 sota l'empara de l'article 155 de la Constitució. La seva conclusió és que bona part d'aquests fons públics es va utilitzar per promocionar a l'estranger el procés independentista.

Es tracta de l'informe que a finals de 2017 va encarregar la Comissió Mixta (Congrés-Senat) per a les relacions amb el Tribunal de Comptes. Ho va fer a instàncies del PP, que va presentar una iniciativa, avalada per PSOE i Ciutadans, per aclarir si els fons destinats a l'acció exterior catalana s'havien utilitzat "conforme als principis d'economia, eficàcia i eficiència".

Segons el text, la Generalitat va gastar entre 2011 i 2017 més de 27 milions d'euros en activitats de les delegacions catalanes a l'estranger i uns altres gairebé 16 milions en el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), i part d'aquests diners es va dedicar a difondre el procés sobiranista.

El Tribunal de Comptes afirma que les anomenades 'ambaixades' es van crear amb un sistema d'autonomia financera que els permet realitzar tota mena de despeses sense necessitat de sotmetre's a controls, la qual cosa va provocar que es produïssin "innombrables irregularitats en la realització d'activitats i en la gestió economicofinancera".

327.000 en despeses no justificats

En concret, la institució que presideix María José de la Fuente va detectar almenys 456 activitats de les delegacions entre 2013 i febrer de 2016, totes ella relacionades "expressament en la mateixa documentació de la Generalitat amb el procés sobiranista" i la despesa "no justificada" del qual ascendeix 327.736,34 euros.

Per la seva part, el Diplocat va gastar 15,8 milions d'euros en totes les activitats desenvolupades entre 2011 i 2017, de les quals més de 74% van tenir com a objectiu "promocionar, publicitar, justificar, promoure o impulsar el procés sobiranista".

Una de les despeses més cridaneres es refereix als pagaments per un import d'1,39 milions d'euros a Independent Diplomat (ID), un lobby nord-americà encarregat de prestar serveis relacionats amb processos independentistes que el Govern català va contractar entre 2013 i 2015 "saltant-se tots els controls i expedients que haurien hagut de complir si ho hagués fet la mateixa Generalitat", segons les esmentades informacions.

La seva intermediació va servir perquè Artur Mas i els seus consellers concertessin trobades amb representants d'organitzacions internacionals, responsables d'afers exteriors de diferents països, funcionaris de la UE, representants de diferents governs i de diferents organismes pertanyents a l'ONU.

Altre de les despeses detallades pel Tribunal de Comptes correspon a més de 300.000 euros en l'elaboració de documents i argumentaris amb propaganda independentista, i els més de 500.000 euros que les 'ambaixades' van pagar per serveis d'assessorament o per informes l'objecte dels quals no consta o la finalitat dels quals és contrària a les competències de les delegacions o de la comunitat autònoma.

Munició per al fiscal

Si, en vista de l'informe, el Tribunal de Comptes aprecia algun indici de responsabilitat comptable, aquestes dades podrien incorporar-se a la investigació que té oberta per la presumpta desviació milionària de recursos econòmics per al referèndum il·legal de l'1 d'octubre de 2017. En concret, el fiscal del Tribunal va demanar d'obrir causa contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i altres exmembres del Govern per la utilització de fons públics per a la celebració d'aquesta votació il·legal.

I en cas que, a més d'indicis de responsabilitat comptable, s'entengués que hi ha un delicte penal, es trasladar*`a també a la Fiscalia, encara que el Tribunal Suprem ja està jutjant per malversació als exconsellers del Govern de Puigdemont.